Την εποχή που όλα ήταν αλλιώς, για πρωινό ή απογευματινό κολατσιό, αλλά και όταν ζύμωναν ψωμί, οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας έφτιαχναν τηγανόψωμα ή τυρόψωμα.
Γεμιστά με τυρί, ρίγανη ή λιαστή ντομάτα, αλλά και σκέτα ή με μέλι και κανέλλα, είναι ένα όνειρο.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Υλικά
• 300 γρ. προζύμι (δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς)
• 500 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• 1 κ. σ. κοφτή αλάτι
• 2 κ. σ. ελαιόλαδο
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
• 1 κ. γλ. μέλι
• 2 κ. σ. γάλα
Γεμιστά με τυρί, ρίγανη ή λιαστή ντομάτα, αλλά και σκέτα ή με μέλι και κανέλλα, είναι ένα όνειρο.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Υλικά
• 300 γρ. προζύμι (δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς)
• 500 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• 1 κ. σ. κοφτή αλάτι
• 2 κ. σ. ελαιόλαδο
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
• 1 κ. γλ. μέλι
• 2 κ. σ. γάλα
Βγάζουμε 2 - 3 ώρες νωρίτερα το προζύμι απ' το ψυγείο, γιατί πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι με 1 ποτήρι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 8 - 9 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι, (μισό - μισό), ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός. | |
Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα). Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ. | |
Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, το γάλα και το ελαιόλαδο. Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο μπολ. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. | |
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. Την κάνουμε μπάλα, την τοποθετούμε σ᾿ ένα μπολ και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 1 έως 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο. | |
Πιάνουμε κομμάτια ζύμης, τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. | |
Αν τα κάνουμε τυρόψωμα, λιώνουμε το τυρί με πηρούνι και γεμίζουμε μ᾿ αυτό κάθε τυρόψωμο. Τα διπλώνουμε, πατάμε καλά τις άκρες να κλείσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. | |
Όπως και να τα κάνουμε, αφού τα τηγανίσουμε, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και έπειτα τα σερβίρουμε. | |
Αν τα φτιάξουμε σκέτα, μπορούμε να τα σερβίρουμε με μέλι και κανέλλα. Εάν τα κάνουμε γεμιστά, μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας, ελεύθερη. Τρώγονται ζεστά ή κρύα. http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/03/blog-post_26.html |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου