Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Τηγανόψωμα και τυρόψωμα


Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Την εποχή που όλα ήταν αλλιώς, για πρωινό ή απογευματινό κολατσιό, αλλά και όταν ζύμωναν ψωμί, οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας έφτιαχναν τηγανόψωμα ή τυρόψωμα.
Γεμιστά με τυρί, ρίγανη ή λιαστή ντομάτα, αλλά και σκέτα ή με μέλι και κανέλλα, είναι ένα όνειρο.


Τηγανόψωμα και τυρόψωμα

Υλικά

•    300 γρ. προζύμι (δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς)
•    500 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    300 γρ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
•    1 κ. σ. κοφτή αλάτι
•    2 κ. σ. ελαιόλαδο
•    χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
•    1 κ. γλ. μέλι
•    2 κ. σ. γάλα



•    200 γρ. φέτα ή ανθότυρο
•    μέλι
•    κανέλλα

Εκτέλεση
Βγάζουμε 2 - 3 ώρες νωρίτερα το προζύμι απ' το ψυγείο, γιατί  πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι με 1 ποτήρι χλιαρό νερό και  προσθέτουμε 8 - 9 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι, (μισό - μισό), ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί.
(Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα).
 

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, το γάλα και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή.
Την κάνουμε μπάλα, την τοποθετούμε σ᾿ ένα μπολ και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 1 έως 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Πιάνουμε κομμάτια ζύμης, τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Αν τα κάνουμε τυρόψωμα, λιώνουμε το τυρί με πηρούνι και γεμίζουμε μ᾿ αυτό κάθε τυρόψωμο.
Τα διπλώνουμε, πατάμε καλά τις άκρες να κλείσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Όπως και να τα κάνουμε, αφού τα τηγανίσουμε, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και έπειτα τα σερβίρουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τηγανόψωμα και τυρόψωμα
Αν τα φτιάξουμε σκέτα, μπορούμε να τα σερβίρουμε με μέλι και κανέλλα.
Εάν τα κάνουμε γεμιστά, μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας, ελεύθερη.
Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/03/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: