Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

< Αναμνήσεις ενός πλοιάρχου >>.



Το Σάββατο στις 17 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου ο ΔΑΝΑΟΣ στο Άργος, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου , του Κυρίου Παναγιώτη Φίλη, με τίτλο: << Αναμνήσεις ενός πλοιάρχου >>. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Καθηγητή, Κύριο Γεώργιο Κόνδη.
 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αγαπητοί φίλοι , σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο < < Αναμνήσεις ενός πλοιάρχου >> του αγαπητού μας συμπολίτη Παναγιώτη Φίλη, συνταξιούχου καπετάνιου του εμπορικού ναυτικού, όπου με την αλήθεια του λόγου του μας μιλά για τις περιπέτειές του στη μεγάλη του αγάπη τη θάλασσα.
Πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια μας, αρχίζει ο νους μας να ταξιδεύει στο γνωστό, αλλά άγνωστο για τους περισσότερους στεριανούς φοβερό τρίτο στοιχειό της φύσης, τη θάλασσα. ( Τα άλλα δύο στοιχειά είναι το πυρ και η γυνή, κατά τη λαική παροιμία ).



Θάλασσα λοιπόν κρύα, παγερή, πλάνα, ταξιδεύτρα, ξελογιάστρα. Το μάτι του ανθρώπου αχόρταγα κοιτάζει τη θολή γραμμή των οριζόντων. Και μετά τι; Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη θολή γραμμή; Γοργόνες λες, θεριά της θάλασσας, γιγάντια καλαμάρια, νεράιδες του νερού, αλλόκοτοι άνθρωποι, παραδεισένιοι τόποι, γάργαρα τρεχούμενα νερά σε τεράστιους κήπους με εξωτικά αδαμιαία φρούτα και πουλιά; Το ανθρώπινο μυαλό παραμυθιάζεται και ταξιδεύει, ονειροπολεί και ονειροπλάθει.
Εδώ λοιπόν, πίσω από αυτή τη θολή γραμμή των οριζόντων, έρχεται ο άνθρωπος της θάλασσας, ο ευσυνείδητος ναυτικός , ο πλοίαρχος του Ε.Ν. που κάθε πλήρωμα πλοίου και κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία τον ήθελαν για συνεργάτη τους, να μας μιλήσει μέσα από ένα ακούραστο θαλασσινό ταξίδι, για τη ζωή στα καράβια, τις ίντριγκες των ναυτικών, τις φοβίες τους, τη μοναξιά τους, το θάρρος τους, την αυτοθυσία του καπετάνιου και την τεράστια ευθύνη που φέρει για τις μοναχικές αυτές ψυχές, τους ναυτικούς από κάθε γωνιά της γης, φυλή και θρησκεία. Όλοι μαζί δεμένοι στο ίδιο μεροκάματο, στις ίδιες αγωνίες.
Στα 25 περίπου χρόνια θαλάσσιας ζωής, ο καπετάν Παναγιώτης είδε την πικροκυματούσα να τον σαγηνεύει , να ερωτοτροπεί μαζί του με τα καθάρια γαλαζοπράσινα μάτια της (νερά της), αλλά και σαν μέγαιρα να προσπαθεί να τον τιμωρήσει με τα τεράστια κύματά της, την αδυσώπητη και τρομαχτική της δύναμη, γιατί δεν μπορεί να τον έχει για πάντα κοντά της.
Με απλό, καθαρό, καθημερινό λόγο, μας μιλά για τις εμπειρίες του και μας παίρνει μαζί του σαν λαθρεπιβάτες στο ταξίδι των αναμνήσεων. Μέσα από τις αναμνήσεις του μας μεταφέρει νοερά σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης, τις διάφορες χώρες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας, τους πορθμούς, τις διώρυγες, τα κανάλια, πόλεις και λιμάνια.
Συμβάντα χαρακτηρίζουν τις αναμνήσεις του και ναυτικές λέξεις, που για πρώτη ίσως φορά οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε τη σημασία τους. Λέξεις όπως “ μπουρού”= κόρνα πλοίου , “σου-ρουξής “=μικροπωλητής, “ κόκα κόλες “=ιερόδουλες, “λοστρόμος “ = επικεφαλής κατώτερου πληρώματος, “στόρια”=τρόφιμα και γενικώς εφόδια πλοίου, κ.λ.π.
Επειδή έχω την τύχη να γνωρίζω τον καπετάνιο, αρκετές φορές τον έχω ρωτήσει πως άντεξε τόσα χρόνια στην παγερή αγκαλιά της θάλασσας και πάντα μου έλεγε τα ίδια λόγια : << Αγαπώ τη θάλασσα Αλκιβιάδη, την αγαπούσα και την αγαπώ ακόμα. Είναι η ψυχή μου >>.
Υ.Γ. Οι “ Αναμνήσεις ενός πλοιάρχου “ φιλοξενούνται στο βιβλιοπωλείο “ Εκ προοιμίου “
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: