Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ταξίδι στο παραδεισένιο Ναύπλιο της αρχοντιάς και της γαλήνης

Ακροναυπλιά: Φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου
άλλο ένα υπέροχο αφιέρωμα από την κρατική ΕΡΤ αυτή την φορά

Ναύπλιο! Ο τόπος που ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας την Αμυμώνη, την πανέμορφη κόρη του Δαναού. Κοσμοπολίτικο, γραφικό, ιστορικό αλλά και μοντέρνο τ' Ανάπλι του Τερζάκη, του Μοράν, του Πουκεβίλ, και «Παράδεισος» του Χρήστου Κατσιγιάννη, συνδυάζει την αρχοντιά με την ηρεμία.

Η πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους διατηρεί την απαράμιλλη ομορφιά της και τη μοναδική προσωπικότητά της. Η ατμόσφαιρα του χθες και του σήμερα αναδύεται σε κάθε της γωνιά σ' ένα περίεργο ανακάτεμα, χαρίζοντας στην πόλη μία ιδιαίτερη ερωτική νότα, μαγεύοντας τους επισκέπτες της.

Η στρατηγική του θέση και η φυσική προστασία του λιμανιού του έκανε πολλούς να το αγαπήσουν, να θέλουν να το κατοικήσουν αλλά και να το κατακτήσουν. ΄Ισως γι΄αυτό γνώρισε τις εισβολές τη μία πίσω απ΄την άλλη.ΑργείοιΑβάροιΓότθοιΟστρογότθοιΣλάβοι και ΑλβανοίΒυζαντινοίΦράγκοιΕνετοί και Τούρκοι πέρασαν από εδώ έως το 1822 που οι εξεγερμένοι Έλληνες, υπό την διοίκηση του Σταϊκόπουλου, θα αλώσουν το Παλαμήδι, ελευθερώνοντας το πολύπαθο Ανάπλι.
Το 1823 το Ναύπλιο γίνεται έδρα της Προσωρινής Κυβέρνησης του μαχόμενου Ελληνικού Έθνους και τον Ιανουάριο του 1828 αποβιβάζεται ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, που όμως δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1833 φθάνει στο λιμάνι του Ναυπλίου ο βασιλιάς Όθωνας με συνοδεία 36 ξένων πλοίων και πολυμελή ακολουθία. Τον επόμενο χρόνο η πρωτεύουσα της Ελλάδας μεταφέρεται στην πόλη των Αθηνών.
PALAMIDI2-13Στολίδι του Αργολικού, μια πολιτεία κουκλίστικη, που στους δρόμους της αντηχεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της ιστορίας μας. Το Παλαμήδι, τοΜπούρτζι, η Ακροναυπλία, τα μουσεία, οι εκκλησιές και τα πολλά μνημεία του θα γεμίσουν τις μέρες σας με γνώση και ομορφιά. Ξεχάστε το αυτοκίνητο, νοικιάστε ένα ποδήλατο και δείτε από κοντά το μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα από κτίριαφράγκικαενετικά και τουρκικά, λαϊκά και νεοκλασικά, μέσα από τα οποία αναδύεται ένα γλυκό μπλέξιμο, ιστορίας και πολιτισμού του χθες, και του σήμερα.
Όλοι οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν στην εντυπωσιακή πλατεία Συντάγματος για να απολαύσετε τον καφέ σας, το παγωτό σας, ή κάποιο γεύμα, καθώς θα θαυμάζετε το κτίριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, αλλά και την παλιά πέτρινη αποθήκη , ένα από τα ωραιότερα ενετικά κτίρια, στην οποία στεγάζεται το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Ανοίξτε την πόρτα του για ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο.
Το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος είναι από τα πιο γνωστά ιδρύματα της Ελλάδας και αξίζει να το επισκεφθείτε για να θαυμάσετε από κοντά αντικείμενα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό της περιοχής όπως επίσης και παραδοσιακές ενδυμασίες. Το Μουσείο Κομπολογιού ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1998 και θεωρείται το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Κομπολογιού. Στη συλλογή του περιλαμβάνει κομπολόγια από όλο τον κόσμο ενώ στο ίδιο κτίριο μπορείτε να επισκευάσετε ή να συντηρήσετε το παλιό σας κομπολόϊ.PROMAXONAS-NAYPLIO-13
Κατοικημένος από τους προϊστορικούς χρόνους ο βράχος της Ακροναυπλίαςθα σας προσφέρει μια υπέροχη θέα. Από τη μία η παλιά πόλη με τις αμέτρητες κεραμοσκεπές που διακόπτονται από τις κορφές των υπεραιωνόβιων δέντρων και τα καμπαναριά των εκκλησιών και από την άλλη η φορτωμένη με φραγκόσυκα πλαγιά και η μαγευτική θέα προς τον κόλπο του Ναυπλίου και την παραλία τηςΑρβανιτιάς. Ο γύρος της Αρβανιτιάς προς τον όρμο του Καραθώνα είναι πραγματικά ένας πολύ ωραίος περίπατος.
Ο επιβλητικός όγκος του Παλαμηδιού θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας κι αν θελήσετε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που σας προσφέρει από ψηλά -και τα 999 σκαλοπάτια του σας φαίνονται πολλά- υπάρχει και ασφαλτοστρωμένος δρόμος που θα σας οδηγήσει στην κορυφή και τη μία είσοδο του κάστρου. Κι όταν φθάσετε έως εκεί επισκεφθείτε το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και το κελί όπου είχε φυλακιστεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

PLATEIA-SYNTAGMATOS-2-NAYPLIOΣύμβολο της πόλης το Μπούρτζι, το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων κτίστηκε από τους ενετούς το 1471. Μια κινητή αλυσίδα έφραζε την είσοδο του όρμου και το Porto Cadena (το λιμάνι της αλυσίδας) μετατρεπόταν σε ασφαλές από τυχόν εισβολείς αγκυροβόλιο. Σήμερα, θα πάρετε το καραβάκι από την προκυμαία της πόλης για να το δείτε από κοντά.
Ολόκληρη ένα μουσείο σήμερα, η υπέροχη παλιά πόλη του Ναυπλίου ξεκουράζεται απ΄τις χιλιόχρονες περιπέτειές της, ξαπλωμένη νωχελικά κάτω από τη σκιά του κάστρου και της Ακροναυπλίας, ατενίζοντας απ΄το λιμάνι της τον Αργολικό Κόλπο.

Το Ναύπλιο προσφέρει πολλές επιλογές σε φαγητό, διαμονή και διασκέδαση. Σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και μικρά υπέροχα ανακαινισμένα αρχοντικά θα σας προσφέρουν όλες τις ανέσεις. Η βόλτα με τα στολισμένα με λουλούδια μόνιππα θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές δείχνοντάς σας μια διαφορετική όψη του Ναυπλίου, ενώ η βόλτα με το ηλεκτρικό τρενάκι στα στενά δρομάκια της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα σας ταξιδέψει σε έναν μοναδικό για την Ελλάδα τόπο ιστορικής μνήμης. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, με το άρωμα από τα νυχτολούλουδα να δημιουργεί μια ερωτική ατμόσφαιρα, και απολαύστε το Ναύπλιο να παραδίνεται χωρίς όρους, ολόφωτο, στη σαγήνη της νύχτας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: