Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Απαλλαγή από τη θεώρηση βιβλίων & τιμολογίων


Τέλος στη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων βάζει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, αλλά όχι προς ιδιώτες. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, μπορούν να αντικαταστήσουν τις «τρυπημένες» αποδείξεις από αθεώρητα τιμολόγια και να τηρούν, επίσης αθεώρητο, το απλογραφικό τους βιβλίο. 

Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν, να το σφραγίσουν και να το χρησιμοποιήσουν, βάζοντας στο... αρχείο το δελτίο παροχής υπηρεσιών με τη θεώρηση και τις…τρύπες από την εφορία. 

Όπως εξηγούν λογιστές, προϋπόθεση για την έκδοση αθεώρητων τιμολογίων είναι η παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και να μην ανοίξει στο όνομα της απλοποίησης ένα ακόμα παράθυρο φοροδιαφυγής.
της Έλενας Λάσκαρη
ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: