Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Σπιναλόγκα: Το νησί της Σιωπής - Κι όμως υπάρχει και ταινία από το 1958


ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
μια ελληνική ταινία που γυρίστηκε το 1958 όταν δηλαδή η Σπιναλόγκα ήταν ακόμα ανοικτή!
Μάλιστα θεωρήθηκε πρωτοποριακή για την εποχή της αφού κατάφερε να απομυθοποιήσει την ασθένεια της λέπρας.
 Δείτε την ταινία με πολύ γνωστούς πρωταγωνιστές η οποία γυρίστηκε 52 χρόνια πριν μπει ΤΟ ΝΗΣΙ στην ζωή μας.
 Ο επιβεβλημένος απομονωτισμός των κατοίκων της Σπιναλόγκα δημιουργεί καθημερινά επεισόδια τα οποία απασχολούν τόσο τις Αρχές όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Ένα ζευγάρι γιατρών (Γ. Καμπανέλλης-Ν. Σγουρίδου) αγωνίζεται για την ίαση της λέπρας στο νησί.
Ο γιατρός υποκύπτει τελικά στην ασθένεια αλλά το νέο φάρμακο –που στο μεταξύ έχει εφευρεθεί, αποκαθιστά την υγεία του καθώς και των υπολοίπων ασθενών.

 Η Αγλαΐα Μητροπούλου, στο βιβλίο της Ελληνικός Κινηματογράφος αναφέρει: «Το 1957 το Νησί της Σιωπής αποκαλύπτει μια καινούργια σκηνοθέτη, την Λίλα Κουρκουλάκου. Νέα, γεμάτη ενθουσιασμό, ύστερα από σπουδές στο Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ρώμης, βάζει σ’ αυτή τη μελέτη για τη ζωή των λεπρών στη Σπιναλόγκα μιαν αφοσίωση και μια στοργή που φωτίζουν νεορεαλιστικά το ντοκυμενταρίστικο πλαίσιο και στυλ της ταινίας»
. Η σκηνοθέτης κατορθώνει να απομυθοποιήσει την ασθένεια της λέπρας χωρίς ακρότητες και ωραιολογίες. Η ταινία ήταν διεθνώς πρωτοποριακή, τόσο στη σύλληψη του θέματος όσο και στην εκτέλεση, αφού μερικά από τα γυρίσματα έγιναν στο νησί της Σπιναλόγκα που τότε λειτουργούσε ως λεπροκομείο
. Μάλιστα η ταινία έγινε αφορμή να κλείσει το λεπροκομείο και οι ελάχιστοι εναπομείναντες πρώην λεπροί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα http://enomenoiblogers.blogspot.com

4 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΑ είπε...

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ είπε...

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ[ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ, ΑΛΒΑΝΟΙ,ΙΡΑΚΙΝΟΙ Κ.Λ.Π] ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΙΕΣ ΠΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ[ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΟΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ].

ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΑΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΩΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΨΟΥΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ,ΟΠΩΣ Ο ΒΑΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΧ.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΚΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗΥΠΑΡΧΗ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΜΗΝ ΚΑΘΕΤΑΙ Μ ΣΤΑΒΡΟΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΤΑΚΗΣ είπε...

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ Π[ΑΛΙΕΣ ΑΡΩΣΤΙΕς
ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ