Με τίτλο «Προοδευτικές ιδέες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο» ανοίγει τις εργασίες του τη Δευτέρα στον Πόρο το Διεθνές Συμπόσιο τής Σύμης, που διοργανώνεται από το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».
Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ το παρών θα δώσουν κορυφαίοι οικονομολόγοι και πολιτικοί απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς, αλλά και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. 

Όπως είναι φυσικό, έμφαση θα δοθεί στους τρόπους αντιμετώπισης τής οικονομικής κρίσης, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης συνάντησης του G20 στο Τορόντο, καθώς και με τα επόμενα βήματα εν όψει της συνάντησης της Σεούλ τον Νοέμβριο. 

Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο συμφωνήθηκαν μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στους ηγέτες που συμμετείχαν στο G20. Μεταξύ άλλων έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, για τη φορολόγηση του χρηματοοικονομικού τομέα και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα του Συμβουλίου υπογραμμίζεται ότι, «η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία άρχισε τα τέλη του 2008, δεν έχει ακόμα τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρές ανισότητες στην παγκόσμια οικονομία και μεγάλη ανάγκη για μια καλά συντονισμένη οικονομική πολιτική μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου. Πρέπει να βρεθεί ένας πολιτικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των παγκόσμιων ανισοτήτων σε επίπεδο G20».