Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Οι άθλοι του Ηρακλή στην Αργολίδα!

Την ευκαιρία να νιώσουν για λίγο… ημίθεοι, πραγματοποιώντας μερικούς από τους άθλους του Ηρακλή, θα έχουν οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι επισκέπτες του αρχαιολογικού - θεματικού πάρκου που σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού στη Λέρνα της Αργολίδας.

Ο μυθικός ήρωας επιστρέφει στη σύγχρονη Ελλάδα και στην περιοχή όπου πέτυχε έναν από τους πιο ξακουστούς άθλους του, την εξόντωση της Λερναίας Υδρας, αυτή τη φορά ως «πρωταγωνιστής» παιχνιδιών που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Το θεματικό πάρκο, η κατασκευή του οποίου πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα καταλαμβάνει επιφάνεια 6,5 στρεμμάτων και θα δημιουργηθεί στο επιχωματωμένο μέρος της Αλκυονίας λίμνης, δίπλα στον οικισμό Μύλων, ενώ ο παρακείμενος αρχαιολογικός χώρος της Λέρνας θα διαμορφωθεί, θα αναδειχθεί και θα ενοποιηθεί με το κυρίως πάρκο. Ετσι, θα δημιουργηθεί μια ενιαία έκταση πολιτισμού και ψυχαγωγίας, με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο Ηρακλής.








Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναφέρονται σε πέντε από τους δώδεκα άθλους του μυθικού ήρωα και θα διεξάγονται σε σκάμματα διαστάσεων 7x7 μέτρων, με εξαίρεση το σκάμμα για τη Λερναία Υδρα που θα καταλαμβάνει έκταση 7x14 μέτρων.

Οπως μας εξηγεί ένας από τους επιβλέποντες του έργου, ο τοπογράφος μηχανικός Χαράλαμπος Αντωνιάδης, στον άθλο της κόπρου του Αυγεία, τα παιδιά κάθε ηλικίας θα καλούνται να φτιάξουν με ξύλα ένα τείχος ώστε να κατευθύνουν τα αναβλύζοντα νερά προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Στη ζώνη της Ιππολύτης, θα υπάρχει ένας ειδικός τοίχος τον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να ανακατασκευάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Για τα μήλα των Εσπερίδων, θα κατασκευαστεί ένας λαβύρινθος με δύο διαφορετικές εισόδους, από τις οποίες θα εισέρχονται δύο ομάδες παιδιών. Νικήτρια θα αναδεικνύεται η ομάδα που θα βγαίνει πρώτη, έχοντας απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις σχετικές με τον Ηρακλή. Στα άλογα του Διομήδη, δύο παιδιά θα υποδύονται το άλογο και ένα τον Ηρακλή. Θα τραβούν ένα σχοινί και νικήτρια θα αναδεικνύεται η πλευρά που παρασύρει την άλλη. Στον άθλο της Λερναίας Υδρας θα υπάρχουν τέσσερις παροχές νερού σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κεκλιμένο επίπεδο, στο τέλος του οποία τα παιδιά θα πρέπει να κατασκευάσουν ένα φράγμα και να ελέγξουν τη ροή του νερών. Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης, θα δημιουργηθούν δύο ακόμη σκάμματα με μεγάλα παζλ -το ένα εκ των οποίων τρισδιάστατο- που θα αναφέρονται επίσης στον Ηρακλή.

Εκτός από τα σκάμματα, θα υπάρξουν πολλές ακόμη παρεμβάσεις και κατασκευές: Νέα είσοδος, συντήρηση και αναβάθμιση του τσιμεντένιου στεγάστρου της προϊστορικής «Οικίας των Κεράμων», θεματικοί κήποι με προσφιλή στους αρχαίους φυτά, όπως κισσοί και πλατάνια, αίθουσα προβολών, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, ένα μικρό θέατρο, πεζόδρομοι κ.ά.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,1 εκατ. ευρώ και, εφόσον ενταχθεί στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012-2013.

Πάντως, ο δήμος Λέρνας έχει ήδη ξεκινήσει την πρώτη φάση του έργου, προχωρώντας στην ενοποίηση με τον αρχαιολογικό χώρο, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου καθώς και έκτασης για στάθμευση Ι.Χ. και λεωφορείων.


Σ. ΔEΛHΓIΩΡΓHΣ
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: