Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μια ζεστή μέρα στην Καρυά,

http://paratiritis-news.blogspot.com


Μέσα στην καρδιά του χειμώνα

Το κόψιμο της πίτας
Στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού δημοτικού σχολείου της Καρυάς έγινε μια ζεστή εκδήλωση του Συλλόγου Καρυάς με την ευκαιρία της καθιερωμένης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας...
...Το ξεκίνημα έγινε από τα παιδιά της Καρυάς, τα οποία τραγούδησαν τα κάλαντα και χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκομένους. Επίσης, δύο μαθήτριες απήγγειλαν χριστουγεννιάτικα ποιήματα του ποιητή της Καρυάς, Σπύρου Καραμούντζου. Όλα τα παιδιά “ανταμείφθηκαν” πλουσιοπάροχα με βιβλία του Αργείου λογοτέχνη Ηλία Αυδούση.





Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος Κώστας Τρίχας ευχήθηκε στα μέλη και στους φίλους του Συλλόγου υγεία και χαρά για τη νέα χρονιά και ικανοποίηση των προσδοκιών τους. Επωφελήθηκε, με την ευκαιρία, να κάνει σύντομο και περιεκτικό απολογισμό του πλούσιου έργου του Διοικητικού Συμβουλίου. Το έργο αυτό –τόνισε- έγινε πραγματικότητα γιατί το Σύλλογο έχουν αγκαλιάσει οι απανταχού Καρυώτες, είτε μένουν στην περιοχή της Καρυάς, είτε σε άλλες πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Άλλοι προσφέρουν εθελοντική εργασία, άλλοι οικονομική ενίσχυση, άλλοι βοηθούν με άλλους τρόπους. Έτσι συνεχίζεται αδιάλειπτη η έκδοση της εφημερίδας του Συλλόγου “Καρυά” για τέσσερα χρόνια, εκδίδονται ημερολόγια παραδοσιακά, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων του πανέμορφου παραδοσιακού χωριού…
Ευχές και παραινέσεις για αγάπη και ομόνοια απηύθυνε ο εφημέριος του χωριού, ο παπα-Παναγιώτης Φαρμάκης ο οποίος με αυταπάρνηση διακονεί τις εκκλησίες της περιοχής κοντά σαράντα χρόνια.



Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο βράβευσε τους νέους της Καρυάς οι οποίοι πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και τους νέους που απέκτησαν τα πτυχία τους από τις Ανώτατες Σχολές.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε τα ονόματα των επιτυχόντων:
-Μαρία - Ελπίδα Μποζιονέλου, ΑΣΟΕ
-Κώστας Γ. Καραμούντζος, Παιδαγωγικό Τμήμα
-Σταύρος Ι. Παναγιωτόπουλος, Νομική
-Φωτεινή Αθ. Καραμούντζου, Πολυτεχνείο
-Αιμιλία Χρ. Καρατζούλη, Πολυτεχνείο
-Γεωργία Νικ. Καρκαλέμη, Πάντειο
-Μαρία Νταντάνου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
-Ελευθερία Αλ. Καραμούντζου, ΤΕΙ Λογιστικής
-Πάνος Μπλάφας, ΤΕΙ Λογιστικης
-Αθανασία Μπέλμπα, ΤΕΙ Νοσηλευτικής
-Νικήτας Μαυρόγιαννης, Σχολή Αστυνομίας
Και τα ονόματα όσων πήραν τα πτυχία τους:
-Βικτωρία Κ. Λάμπα, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Παναγούλα Χρ. Βασιλάκου, δασκάλα
-Ερατώ Δ. Μπολιάρη, δασκάλα
-Σπυριδούλα Γ. Σπανού, νηπιαγωγός
-Ιωάννα Ταραντίλη, νηπιαγωγός
-Φένια Καπαρέλου, Πολιτ. Μηχανικός
-Ευάγγελος Δ. Δενέζης, Δασολόγος
-Δέσποινα Γ. Καραμούντζου, Πάντειο



Ακόμη ο Σύλλογος τίμησε συμβολικά και κάποιους άλλους ανθρώπους της προσφοράς και της δράσης. Αξίζει να μνημονεύσουμε και αυτών τα ονόματα:
- Ο 95χρονος Μήτσος Καραμούντζος, τιμήθηκε ως ο τελευταίος επιζών μαχητής του Πολέμου της Αλβανίας το 1940.
- Ο 88χρονος Μήτρος Μποζιονέλος-Μπουραζέρης, γιατί πρωτοστάτησε να μετατραπεί το μονοπάτι σε δρόμο, που οδηγούσε από την Καρυά στην Παναγία, τη δεκαετία του ’70.
- Η Ειρήνη Κωχ, δικηγόρος από τη Σαντορίνη γιατί μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της, Γιώργο Μυλωνά, αγάπησαν την περιοχή Καρυάς και αγόρασαν σπίτι στη Χούνη. Εκεί στη μνήμη του συζύγου της η Ειρήνη Κωχ, ανήγειρε όμορφη μικρή εκκλησία, τον Άγιο Γεώργιο.
- Ο Ηλίας Αυδούσης, αξιόλογος πνευματικός άνθρωπος, σταθερός φίλος του χωριού και χορηγός του συλλόγου.
- Ο Κώστας Ν. Ράπτης, ξενιτεμένος συγχωριανός στο Σίδνεϊ Αυστραλίας ο οποίος βρέθηκε για λίγες μέρες στα πατρικά χώματα.
Ακόμη τιμήθηκαν για την κοινωνική τους δράση, δύο άνθρωποι, που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας:
-Ο Θοδωρής Ράπτης, από τους πρωτοϊδρυτές του Συλλόγου, σύζυγος της επί πολλά χρόνια Προέδρου του Συλλόγου Ελένης Ράπτη, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς.
-Ο Γιάννης Πούλος, που έμεινε με το προσωνύμι “Άγιος”, γιατί χάρις στη δική του ακατάπαυστη δράση πήρε “σάρκα και οστά”, η νέα μεγαλοπρεπής και επιβλητική εκκλησία, η Αγία Σωτήρα της Χούνης.
Το έπαθλο, το βραβείο όλων των βραβευθέντων και τιμηθέντων, νέων μεσόκοπων και ηλικιωμένων ήταν ένα μπρούτζινο, αριθμημένο, συλλεκτικό καραβάκι του φίλου της Καρυάς, γλύπτη και ζωγράφου Νίκου Καλαφάτη.
Οι παρευρισκόμενοι “αποζημιώθηκαν” ικανοποιητικά, εκτός από τη γευστική Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, προσφορά του καρυώτικου ζαχαροπλαστείου Sweet Cookies, και από τα παραδοσιακά εδέσματα των γυναικών της Καρυάς: μακαρόνια, γκόγκες, τραχανόπιτες κ.α.
Ούτε τα παιδιά έμειναν παραπονεμένα. Η καρυώτικη επιχείρηση “Άστρο”, προσέφερε δωρεάν παιδικά παιχνίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια: