Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς λογοκρισία:Η αγροτική διαμαρτυρία στό Κολωνάκι

Εμείς δέν ξεχάσαμε κα Μπατζελή ότι τα καρτέλ εξοντώνουν αγρότες καί πολίτες

Επειδή σ' αυτή εδώ την εφημερίδα συνηθίζουμε να κρατάμε αρχείο και επειδή scripta manent, σύντροφος ανέσυρε από το αρχείο μια πύρινη ομιλία της -ευρωβουλευτή τότε- Κ. Μπατζελή, σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ τον Οκτώβρη του 2008, με θέμα «Ανταγωνισμός και Καρτέλ στον Διατροφικό και Γεωργικό τομέα».

Η στρίγγλα πού έγινε αρνάκι
Ακόμη και μεις τρομάξαμε από τη σφοδρότητα με την οποία η φέρελπις πολιτικός εξεστράτευε κατά των καρτέλ. Η Κ. Μπατζελή θεωρούσε τα καρτέλ αποκλειστική πηγή δεινών και για τον αγροτικό κόσμο και για τους καταναλωτές.
Σημείωνε, μάλιστα, με κατηγορηματικότητα, ότι τα καρτέλ υφίστανται, «ανεξάρτητα αν ο ρόλος τους μπορεί να στοιχειοθετηθεί με τυπικά νομικούς όρους». Αυτά τα κρυφά καρτέλ του μεγάλου κεφαλαίου, κατά την Κ. Μπατζελή, «πλήττουν άμεσα τη γεωργία, τους γεωργούς είτε ως καταναλωτές εισροών είτε ως παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων. Διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού ή αυξάνουν τεχνητά τις τιμές των εισροών και του καταναλωτή... Η διατροφική κρίση όπως αποκαλείται, είναι ένα από τα άναρχα αποτελέσματα συμπαιγνιών των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες ακολούθησαν οι μηχανισμοί των καρτέλ... Από τη μέση δαπάνη για βασικά είδη διατροφής που καταβάλλουν π.χ. τα ελληνικά νοικοκυριά μεταβιβάζεται στους γεωργούς μόλις το 29%, παρά το ότι στους υπολογισμούς λήφθησαν υπόψη νωπά προϊόντα... Το άνοιγμα τιμών παραγωγού/καταναλωτή φθάνει το 800% στο ψωμί, 750% στο κρασί, το 375% στο γάλα, το 360% στις ελιές και το 340% στα μήλα... Οι παραγωγοί ενώ συμπιέζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αδυνατούν να αποκομίσουν από την αγορά ένα δίκαιο μερίδιο της αύξησης των τιμών που καταγράφεται στο επίπεδο του καταναλωτή». Αφού σημείωσε ότι «λείπει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων ή των ομάδων τους να αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό με στοιχεία μονό- ή ολιγο-πωλιακής συμπεριφοράς», η Κ. Μπατζελή κατέληξε: «Αρχή μας πρέπει να είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών». Θα περίμενε κανείς, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της ως υπουργού Γεωργίας η Κ. Μπατζελή ν' ασχοληθεί αμέσως, να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της, τη διαμόρφωση του «κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου», που θα χτυπήσει τα καρτέλ, και στον τομέα των αγροτικών εφοδίων (για τα οποία χρησιμοποιεί τον τεχνοκρατικό όρο «εισροές») και στον τομέα της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Ή έστω να επαναλάβει τις διακηρύξεις της ενάντια στα καρτέλ και να διατρανώσει τη θέληση της να τα χτυπήσει. Από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας, όμως, η Κ Μπατζελή δεν έχει προφέρει ούτε μια φορά τη λέξη «καρτέλ». Λες και κάποιο αόρατο χέρι στέκεται μπροστά της κρατώντας μια τεράστια πιπεριέρα και απειλώντας να της ρίξει πιπέρι στη γλώσσα. Η πλάκα είναι πως ουδείς εκ των εκπροσώπων των καρτέλ ανησύχησε από την τοποθέτηση της «στρίγγλας» Μπατζελή στο εν λόγω υπουργείο. Λες και ήξεραν πως δεν ήταν μια «στρίγγλα» που έπρεπε να την κάνουν «αρνάκι», αλλά μια «αρνάδα» που παρίστανε τη στρίγγλα, για να δημιουργήσει προσωπικά ερείσματα στον αγροτικό χώρο. Ποιος ξέρει, ίσως στις δεξιώσεις όπου οι καπιταλιστές συναγελάζονται με το πολιτικό τους προσωπικό, να είχαν δοθεί εγκαίρως από την Κ. Μπατζελή οι διαβεβαιώσεις και οι έξυπνοι καρτελίστες να εκτίμησαν τις υποκριτικές της ικανότητες. Πηγη Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Μοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια: