Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μοριάς Ναύπλιο


Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών ερχόμαστε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, γινόμαστε κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουμε στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης.
Οι νέοι σήμερα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους ελληνικούς χορούς απο απόφοιτους δασκάλους ΤΕΦΑΑ με την ειδικότητα των παραδοσιακών χορών. Πως μπορούμε πείσουμε τους νέους, ότι η ελληνική παράδοση μεταλαμπαδεύει από γενεά σε γενεά έναν άυλο θησαυρό, μια γόνιμη περιουσία που μπορεί να αγγίξει τον καθένα προσωπικά;




ΠΙστεύουμε οτι την αλήθεια του δημοτικού τραγουδιού και των δημοτικών χορών την αισθάνεται κανείς, μόνο μέσα από τη ζωντανή επαφή και συμμετοχή του σ' αυτα. Ένα ακόμα κίνητρο για την διατήρηση του ελληνικού χορού είναι, τα ταξίδια των χορευτικών ομάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για παραστάσεις σε φεστιβάλ.
Στο ερώτημα, αν η παραδοσιακή ελληνική μουσική και ο παραδοσιακός ελληνικός χορός κρατούνται ζωντανοί ή αν αυτός ο πλούτος εξελίσσεται ή απλώς ανακυκλώνεται και μεμονωμένες λαμπερές μορφές το αναμορφώνουν ένα βήμα πιο πέρα έχουμε να πούμε το εξής: Το δημοτικό τραγούδι και οι δημοτικοί χοροί δεν εξελίσσονται πλέον, αν εννοούμε την ανανέωση τους. Η εποχή και ο τρόπος ζωής μας έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά, η αξιόλογη ομαδική προσπάθειά μας στο ΜΟΡΙΑ θα καταφέρει να κρατήσει αυτή την παράδοση ζωντανή με έναν άλλο τρόπο που σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε με τη νέα σεζόν ωστε να τον ανακαλύψετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: