Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα Ερείπιο Στο Ναύπλιο



Στο λαιμό της χερσονήσου της Ακροναυπλίας, πάνω στο λόφο, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά οικόπεδα της Ελλάδας, όπου για μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της χώρας βρίσκονταν φυλακές για πολιτικούς και άλλους κρατούμενους, στέκεται ένα μακρόστενο τριώροφο κουφάρι. Είναι ένα μεγάλο, εγκαταλειμένο κτίριο.




Είναι χτισμένο πάνω στο κάστρο, μια τοποθεσία μοναδική, με συγκλονιστική θέα στο Παλαμίδι, την παραλία της Αρβανιτιάς και τη θάλασσα από τη μία πλευρά, στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και τη θάλασσα από την άλλη.

Το κτίριο είναι το ξενοδοχείο Ξενία, το οποίο άνοιξε το 1961. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτων Ιωάννης Τριανταφυλίδης, ένας εκ των ταλαντούχων νέων αρχιτεκτόνων που επιστράτευσε ο Άρης Κωνσταντινίδης για να σχεδιάσουν τα Ξενία σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας. Είχε 58 δωμάτια.

Είναι ένα απίστευτο μέρος, εντελώς ρημαγμένο, με αυτή τη θέα, ή μάλλον, και με αυτή τη θέα, μεταξύ των άλλων:
Το Ξενία του Ναυπλίου είναι ένα θεαματικό ερείπιο σε ένα συγκλονιστικό μέρος. Σχεδόν σίγουρα θα γκρεμιστεί ολοσχερώς από μόνο του, και μέχρι να ξαναβγεί η χώρα από την κρίση θα έχει γίνει ενιαίο και απαράλλαχτο με τα χαλάσματα των Ενετών και των Οθωμανών τριγύρω. Οι ευκατάστατοι Έλληνες του μέλλοντος (ή εμείς, σε δυο-τρεις δεκαετίες) δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα μεν από το δε. Θα τα πατάμε για να δούμε τη θέα καλύτερα.

http://www.georgakopoulos.org
Follow us: @tgeorgakopoulos on Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια: