Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ο κ.ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ


Ο ηθικός ξεπεσμός και το ξέφτισμα των αξιών σήμερα απεικονίζεται σε διάφορες μορφές. Μία από αυτές είναι αναντίρρητα ο ναρκισσισμός που διακατέχει τους αυτοαποκαλούμενους πνευματικούς ανθρώπους. Κοινώς, μιλάμε για το «καβάλημα» αυτή την επάρατη και άκρως μεταδοτική επίκαιρη νόσο.
Ιδού λοιπόν μερικά από τα χαρακτηριστικά των Νάρκισσων προς αποφυγήν τους:
1. Εξωτερικά μπορεί να είναι γλυκύτατα ή όμορφα πλάσματα με λαμπερό χαμόγελο, όμως μη γελιέστε , κρύβουν αρκετή μισανθρωπία. Για παράδειγμα, θεωρούν πως η δική τους "επιτυχία"- που συχνά οφείλεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ που διέθεσαν ως κεφάλαιο ή στις γνωριμίες τους - είναι σημάδι της ακράδαντης θέλησής τους και του απαράμιλλου ταλέντου τους. Ως εκ τούτου, όλοι οι δεινοπαθούντες θεωρούνται ανθρωπάρια άξια της μοίρας τους.
2. Το έργο τους συνήθως είναι μέτριο έως απαράδεκτο, διότι ο ταλαντούχος πνευματικός ταγός διαρκώς αμφισβητεί τις ικανότητές του και φροντίζει να τις καλλιεργεί επαγρυπνώντας και δεν επαναπαύεται στις δάφνες του.

3. Ως συνέχεια του δεύτερου, ο …. Καβαλημένος –πχ συγγραφέας - δεν διαβάζει ποτέ τίποτε άλλο παρά μόνο τα δικά του κείμενα. Γιατί να χάνει χρόνο σε κάτι άλλο, εκτός της «τελειότητάς» του;….Σε περίπτωση όμως που το κάνει, είναι ανελέητος κριτής των άλλων!
4. Ο μεγαλομανής νάρκισσος τα κάνει όλα ταυτόχρονα με επιτυχία: αυτοαποκαλείται συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, μπλα,μπλα, μπλα…. Ουφ! Στην πραγματικότητα, είναι ένα τρομαγμένο και ανασφαλές παιδί, που ακόμα δεν έχει ωριμάσει και δεν ξέρει τι θέλει.
5. Ως απόρροια του τέταρτου, ο καβαλημένος είναι και ολίγον τι «κατίνα». Ξεμπροστιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αδαείς, ενίοτε ηλιθίους- πλην όμως θαυμαστές του- ποστάροντας συχνά τα μηνύματα που του στέλνουν inbox προκειμένου να σπάσει πλάκα γελοιοποιώντας τους με τους αυλοκόλακές του. Ναι, κάτι τέτοιοι γράφουν συχνά ηλιθιότητες, αλλά όμως είναι αυτοί ακριβώς που ανεβάζουν στο βάθρο της αναγνωρισιμότητας τον κ. Μέτριο/Νάρκισσο.
6. Αν στον αντίποδα, αντιμετωπίσει «κράξιμο» τότε κλαίγεται δημοσίως για να βρει παρηγοριά από τους «ακολούθους» του. Είπαμε, δεν έχει ωριμάσει ακόμα και δεν μπορεί να διαχειριστεί αντίθετη γνώμη.
7. Ας μην το κρύβουμε: ενδόμυχα ο Νάρκισσος είναι ρατσιστής με τάση για ολοκληρωτικές πεποιθήσεις, λόγω καταπιεσμένης παιδικής ηλικίας και αναμφίβολα σεξιστής.
Είναι πολλοί, ζουν ανάμεσά μας, γίνονται φίλοι μας σε κοινωνικές/πολιτιστικές/πολιτικές εκδηλώσεις. Γιατί; Γιατί αυτός που τολμά να είναι ο εαυτός του και να μη μασά τα λόγια του αποκτά εχθρούς . Ωστόσο, μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από μία φούσκα με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Και αυτό ίσως είναι η μόνη ελπίδα μας στους έσχατους καιρούς που ζούμε.
Βάλια Καραμάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: