Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ναπολέοντας Σουκατζίδης


Πόσο αξίζουν οι ιδέες και τα ιδανικά ενός ανθρώπου για μια κοινωνία ελευθερίας, ισονομίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη;
 Πόσο αξίζει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η πατρίδα, η δημοκρατία, το δικαίωμα να ζεις σαν άνθρωπος; Μια ζωή και δυο και … διακόσιες.
 Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης ήταν το νούμερο 71 ανάμεσα στους 200 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στην Καισαριανή. Ξεριζωμένος μικρασιάτης, μετά ακροναυπλιώτης και τώρα μελλοθάνατος στο Χαϊδάρι, η τύχη και οι γνώσεις του χαμογέλασαν καθώς ήξερε γερμανικά και ως διερμηνέας μπορούσε να βγει από το σωρό, να ζήσει, να ξαναδεί την οικογένειά του, να βρει μια εργασία και μια θέση στην κοινωνία μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
 Όμως η συνείδηση δεν του το επέτρεπε.

Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων του Σπύρου Τζόκα δεν αποτελεί απλά ένα μνημόσυνο για την ηρωική μορφή του Ναπολέοντα Σουκαντζίδη και τόσων άλλων που θυσιάστηκαν για τις ιδέες και τα ιδανικά τους. Αποτελεί επίσης ένα δυνατό ερέθισμα για να σκεφτούμε σήμερα το πως βιώνουμε την ιστορία μας και ποια στοιχεία της χρησιμοποιούμε για να χαράξουμε το μέλλον μας.


 Κάποιον άλλο θα εκτελούσαν στη θέση του. Όχι δεν θα έβγαινε από το σωρό. Θα πήγαινε με ψηλά το κεφάλι και καθαρή τη ψυχή και τη ματιά του στο εκτελεστικό απόσπασμα αψηφώντας το θάνατο για τις ιδέες και τα ιδανικά του, για τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, για τη δημοκρατία και τον δίκαιο αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας του
. Της Ελλάδας!
Η φωνή του Καζαντζίδη θ’ακολουθεί στην «Καταχνιά» των Κ.Βίρβου/Χρ. Λεοντή, τα βήματα όσων θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους και την ελευθερία της πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: