Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ρουμάνοι σκλάβοι (σαν... ζώα) για συγκομιδή πορτοκαλιών!


κατά τα άλλα.. στην  Αργολίδα ελέγχθηκαν 44 επιχειρήσεις  από το ΙΚΑ  όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 30 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 19.000 ευρώ.
μεγάλα πρόστιμα ...σκότωσαν το θηρίο,την στιγμή που όλοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, εκβιαστικά

Ενα από τα πιο σκληρά κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνταν στους φημισμένους πορτοκαλεώνες της Αργολίδας εξαρθρώθηκε έπειτα από έρευνες του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Συνολικά συνελήφθησαν σε Αθήνα και Αργολίδα τέσσερα μέλη του κυκλώματος, όλοι ρουμανικής καταγωγής (δύο άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33, 41, 33 και 40 ετών), ενώ αναζητούνται τρεις ακόμα αλλοδαποί, δύο Ρουμανoι και ένας Τούρκος.

Η αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία έξι Ρουμάνων που ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι τα μέλη του κυκλώματος έφερναν με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία -μέσω τουριστικού πρακτορείου που ανήκει στον Τούρκο που αναζητείται- άτομα που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση από τη Ρουμανία, με το πρόσχημα ότι θα εργάζονταν σε αγροτικές καλλιέργειες με 25 ευρώ μεροκάματο και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.


Πριν από έναν μήνα, τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν με αυτό τον τρόπο 41 εργάτες από τη Ρουμανία σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας. Εκεί παρακράτησαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους εγκατέστησαν σε εγκαταλελειμμένο στάβλο, με παντελή έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων και κάτω από σε άθλιες συνθήκες. Από την επομένη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους. Επιπλέον, τους υποχρέωναν να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντάς τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπαν να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου, για τον οποίο τους χρέωναν με ενοίκιο 50 ευρώ τον μήνα κατ' άτομο.

Αφού εντοπίστηκε το σημείο όπου διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τρία μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, που όπως διαπιστώθηκε διαβιούσαν και εργάζονταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνελήφθη η 40χρονη Ρουμάνα, νόμιμη εκπρόσωπος υποκαταστήματος στην Ελλάδα του τουριστικού γραφείου ιδιοκτησίας του αναζητούμενου Τούρκου, που είχε οργανώσει τη μεταφορά.
Νίκος Δεμισιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: