Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα


 όταν προειδοποιούσαμε εδώ και 3 χρόνια να μην πέφτει ο κόσμος στην παγίδα της προπαγάνδας δυστυχώς πολλοί παγιδεύτηκαν στο δογκανο του Πάγκαλου για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι
πολλοί πολίτες βλαστήμαγαν την τάξη των δημοσίων ενώ προειδοποιούσαμε οτι έρχεται η σειρά όλων
αφού θα απολύσουν  χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και τους έκοψαν το μισό μισθό τώρα ήρθε η σειρά των ιδιωτών
αλλά ας όψεται η παροιμία να καεί η κατσίκα του γείτονα
αν δεν είμαστε ενωμένοι δεν θα γίνει τίποτα
''Στον αέρα βρίσκονται οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η νομοθεσία που θεσπίζει την απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη. 
Σύμφωνα με δικαστική απόφαση από την επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ο ειδικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομος, όπως και η πρόβλεψη για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στους νεοπροσλαμβανόμενους.Επιπλέον, το Συμβούλιο διαπιστώνει παραβίαση στη μείωση του βασικού μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα, κάτω από το όριο φτώχειας των 580 ευρώ'


Ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών καθορίζονται έως τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως εξής:

α) Για τους ηλικίας 25 ετών και άνω, ορίζεται για τους υπαλλήλους κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ.

β) Για τους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.

Οι ωριμάνσεις εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά η καταβολή τους αναστέλλεται, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Αλλαγές επέρχονται και στο θέμα των υπερωριών
Καταργείται η προέγκριση των υπερωριών, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους.

Μέχρι τώρα, για υπερωρίες «κατ' εξαίρεση», δηλαδή χωρίς προέγκριση, ο εργοδότης κατέβαλε ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%, ενώ για τις υπερωρίες με προέγκριση η προσαύξηση ήταν 40%.
Η διάκριση αυτή καταργείται και η προσαύξηση για όλες τις υπερωρίες θα είναι στο εξής 40%.

Σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα, ενώ η εβδομαδιαία 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί από τον εργοδότη σε εξαήμερο αντί για πενθήμερο χρόνο εργασίας.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται με την εγκύκλιο και στο θέμα των αποζημιώσεων
Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες, ενώ για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: