Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η Αργολίδα κρατάει τη σχολή της!


 
Προς αίσιο, αν και απρόσμενο, φινάλε φαίνεται ότι οδεύει το σίριαλ για την τύχη της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου.

Ετσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η σχολή θα συνεχίσει να λειτουργεί στον νομό, μόνο που θα μετακινηθεί στο Αργος! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Το υπουργείο Πολιτισμού προ μηνών έκανε γνωστή την απόφαση διακοπής λειτουργίας της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Ναυπλίου -υπάγεται στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ)- για λόγους οικονομίας· προκειμένου, δηλαδή, να εξοικονομηθούν οι δαπάνες ενοικίων, μια και η σχολή φιλοξενείται σε ξενοδοχείο του Τολού. Η κυβερνητική απόφαση προκάλεσε την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι οποίοι αφενός χαρακτήρισαν πλήγμα μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου έχει ιστορία 40 χρόνων και από αυτήν έχουν αποφοιτήσει πάνω από 3.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι, και αφετέρου αναζήτησαν εναλλακτική λύση στέγασης. Αυτή φάνηκε ότι βρίσκεται στο κτίριο του ΟΑΕΔ Ναυπλίου, όμως στην πορεία ανέκυψαν προσκόμματα για την υλοποίησή της. Κι ενώ ο χρόνος άρχισε να γίνεται πιεστικός, μια και το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο για την εξεύρεση νέου χώρου, δίχως οικονομικά βάρη, εμφανίστηκε πρόταση από το Αργος



. Ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, βλέποντας το αδιέξοδο και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί οριστικά η σχολή για την Αργολίδα, έβαλε στο τραπέζι τη διάθεση κτιρίου ιδιοκτησίας του δήμου στην πόλη του Αργους. Οπως μάλιστα δήλωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Καμπόσος, προχθές επισκέφτηκε το Αργος εκπρόσωπος του ΟΤΕΚ και ξεναγήθηκε στο κτίριο, το οποίο έκρινε κατάλληλο για τη στέγαση της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Ετσι, ουσιαστικά δίνεται το πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση της σχολής στο Αργος και τη λειτουργία της εκεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Δημήτρης Καμπόσος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εξέλιξη για την περιοχή, καθώς θα παραμείνει στην Αργολίδα η σχολή των 200 περίπου σπουδαστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.


Σπουδές σε δύο δομές
Στο Εκπαιδευτήριο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου λειτουργούν δύο δομές:

- ΕΠΑΣ, τμήμα Ξενοδοχειακών & Επισιτιστικών Υπηρεσιών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τεχνικά και επαγγελματικά θεωρητικά μαθήματα, προκειμένου οι σπουδαστές να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα για να καταλάβουν βασικές θέσεις στα διάφορα τμήματα των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων. Η φοίτηση είναι διετής και περιλαμβάνει επτά μήνες αμειβόμενη και εποπτευόμενη πρακτική άσκηση κατά τη θερινή περίοδο σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με μέριμνα του ΟΤΕΚ.
- ΙΕΚ, τμήμα Τεχνικών Μαγειρικής. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και περιλαμβάνει έξι μήνες αμειβόμενη και εποπτευόμενη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: