Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Οι αυστηρές επιταγές του νέου Μνημονίου


Στο επίκεντρο μισθοί Δημοσίου, ασφαλιστικό, εργασιακά, κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΑΤΕ
Την περικοπή δαπανών φέτος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η υστέρηση στα έσοδα και οι καταπτώσεις εγγυημένων δανείων των ΔΕΚΟ, καθώς και την εξειδίκευση διαρθρωτικών μέτρων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το 2010 και το 2011, προκειμένου να εξασφαλίσει τις επόμενες δόσεις των δανείων, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την τρόικα.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με περικοπή επιδομάτων, η επανεξέταση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το Μνημόνιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων αλλαγών εάν οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι οι δαπάνες για συντάξεις αυξάνονται άνω του 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060, καθώς και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων.

 Επιβάλλει επίσης μέτρα μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις.
Στον ΟΣΕ προβλέπει μείωση των βασικών και των έκτακτων αποδοχών, αλλά και απολύσεις εάν χρειαστούν. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, αν και δεν αναφέρεται ευθέως σε πώληση μονάδων, επιμένει στην είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Τέλος, δίνει προθεσμία έως την 1η Οκτωβρίου στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας. http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: