Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αγρότες θα πούλαγαν τους δύο κούρους


ΚούροιΑνεκτίμητης ιστορικής και εμπορικής αξίας ήταν οι δύο επιτύμβιοι κούροι του 6ου π.Χ αιώνα, τους οποίους κατείχαν και προόριζαν να πουλήσουν, έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε επίδοξους αγοραστές τρεις αρχαιοκάπηλοι σε περιοχή έξω από την Κόρινθο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, μετά από πληροφορίες που είχαν για την δράση της σπείρας των αρχαιοκάπηλων, κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη τους και να διαπιστώσουν ότι κατείχαν δύο επιτύμβιους κούρους για την πώληση των οποίων είχαν βρει ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Ως δράστες της υπόθεσης φέρονται δύο αγρότες ηλικίας 42 και 48 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμη συνεργός του που διαφεύγει τη σύληψη.


Τις βραδινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο επιχείρησης, έφτασαν σε ερημική τοποθεσία, κοντά στο χωριό Κλένια στην Κορινθία, όπου οι τρεις αρχαιοκάπηλοι είχαν κλείσει ραντεβού με τους αγοραστές των δύο αγαλμάτων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τόσο οι δράστες, όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αντελήφθησαν τους αστυνομικούς, τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να διαφύγουν αλλά άφησαν στο σημείο τα 2 αγάλματα τα οποία προέρχονται από ανασκαφή στην περιοχή Ακροναυπλία Κορίνθου και χρονολογούνται τον 6ο π.Χ. αι.
Και τα δύο αγάλματα προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Τενέας, νότια τηςΚορινθίας, ενώ η ακριβής θέση όπου έγινε η ανασκαφή δεν έχει εντοπιστεί ακκόμη.
Αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ένα από τους αρχαιοκάπηλους, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ένας συνεργός τους παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αργούς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος, σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση της υπόθεσης το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αρχαιοκαπηλία είναι ένα έγκλημα που δεν περνάει στη χώρα μας και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε
Συγκεκριμένα, η παρουσίαση των δύο κούρων που είναι σε φυσικό μέγεθος, με ύψος1,82 μ. και 1,78μ αντίστοιχα και αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης, αφού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που τα εξέτασαν ένα από τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για πανομοιότυπα έργα με κοινά χαρακτηριστικά προσώπου, έγινε παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και της ΕΛΑΣ.
Όπως είπαν οι αρχαιολόγοι, και τα δύο αγάλματα έχουν υποστεί φθορές, που είναι πρόσφατες και προκλήθηκαν από το σκαπτικό μηχάνημα των δραστών που τα έφερε στην επιφάνεια.
Τα αγάλματα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται και εξετάζονται από τους αρμόδιους αρχαιολόγους.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής κ. Δικόπουλος, τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. ευρώ.

Προσθέστε Νέο Σχόλιο



http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: