Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Αλλαγές στην ενεργειακή διπλωματία προαναγγέλλει ο Γ. Μανιάτης



maniatis2Την επαναχάραξη της ενεργειακής πολιτικής προανήγγειλε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Εταίροι και μη δεν μας υπολόγιζαν όσο νομίζαμε ή θέλαμε. Η εξομάλυνση των εξαρτήσεών μας από οπουδήποτε κι αν προέρχονται είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις μας» είπε χαρακτηριστικά στρέφοντας έτσι τα βέλη του στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και εντάχθηκε σε projects χωρίς πυξίδα, χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της. Έκτοτε, παρακολουθούσε απλά και μόνο τις εξελίξεις αντί τουλάχιστον να τις συν-καθορίζει.
Αυτό, άλλωστε, διαπιστώθηκε και από την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας τόσο στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Βουλγαρίας αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δύο σχέδια που μας αφορούν άμεσα (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream) όσο και στη συνακόλουθη θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα.
Η διαχείριση των διμερών μας σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια» είπε ο Γ. Μανιάτης, σημειώνοντας ότι η εντεινόμενη ενεργειακή αλληλεξάρτηση Ρωσίας-Δύσης επιτάσσει την οικοδόμηση μιας βιώσιμης συνεργασίας.

«Η σταδιακή οικοδόμηση κοινά αποδεκτών κανόνων παιχνιδιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό που είναι, άλλωστε, επιβεβλημένος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον» είπε Γ. Μανιάτης.
Ωστόσο στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσονται, σύμφωνα και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και οι αγωγοί φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας και South Stream, αλλά και η έγκαιρη επέκταση – σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη– της σύμβασης προμήθειας αερίου από τη Ρωσία λήγει το 2016 με πρόβλεψη δεκαετούς παράτασης.

Η ενεργειακή πολιτική, γενικότερα, ακουμπά, σύμφωνα με τον Σπ. Κουβέλης, σε τρεις πυλώνες: ενεργειακή ασφάλεια, διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στον δρόμο προς την Κοπεγχάγη

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, είπε στην ίδια εκδήλωση ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, παρουσιάζοντας ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. Η χώρα του, όπως τόνισε, έχει ευθύνη ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του ο Σ. Κουβέλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί μια καλή πολιτική συμφωνία.
apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: