Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και αργότερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μίας από τις φονικότερες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου, κύριος τρόπος μετάδοσης της οποίας είναι η σεξουαλική επαφή.
Παρά την προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDSΥποσαχάρεια Αφρική. συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτο στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ειδικά στην Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην επίσημη ιστοσελίδαHIV. Το AIDS τους, κάθε λεπτό της ημέρας, ένα παιδί ηλικίας κάτω των 15 χρονών μολύνεται από σκοτώνει κάθε μέρα 1.400 παιδιά και κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο. 
Εκατομμύρια παιδιά με HIV/AIDS πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία και παιδιατρικοί συνδυασμοί αντιρετροϊκών φαρμάκων που να μην κοστίζουν ακριβά. Τα 9 από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική.
Στη Δύση, η μετάδοση της ασθένειας από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί αποτελεσματικά, ενώ η αντιρετροϊκή θεραπεία προσφέρει σε ένα παιδί που έχει γεννηθεί με HIV μία ευκαιρία να φτάσει στην ενηλικίωση.
Ωστόσο, στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η έλλειψη της θεραπευτικής εμπειρίας και οι δυσκολίες χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων στα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα να λαμβάνει θεραπεία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που την έχουν ανάγκη.
Τα μισά παιδιά απ' όσα έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ποτέ δε συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ζωής τους...
Curbing the spread of HIV/AIDS in Cote d'Ivoire.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος, ωστόσο η λοίμωξη παρουσιάζει αυξητική πορεία.
Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης του Υπουργείου Υγείας, καταγράφουν σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας, όπου στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.
Ειδικότερα, το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.
Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.
Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
«Το AIDS παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών», υπενθυμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου.
Όπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση: «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη».
Ο στόχος αυτός, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV».
Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV.
«Η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Τους προστατεύει», υπογραμμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:
«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV, των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από την επιδημία. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ας χρησιμοποιήσουμε την απάντηση στο AIDS προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας».
Μ. Ξενογιαννακοπούλου : Καθιερώνεται εθνική ημέρα διαγνωστικού ελέγχου
Η Υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τόνισε την ανάγκη να συσταθεί άμεσα επιτροπή για το AIDS άμισθων επιστημόνων που θα ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο και προανήγγειλε την καθιέρωση εθνικής ημέρας διαγνωστικού ελέγχου για το AIDS, η οποία θα καθοριστεί από το ΚΕΛΠΝΟ αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συνεννόησης και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως είναι η ενημέρωση και η πρόληψη για το AIDS έχουν μείνει πίσω.
Έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων τα δύο τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι το σχέδιο δράσης για το AIDS, που εκπονήθηκε το 2007, δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για το θέμα τα τελευταία χρόνια.
Κάρλα Μπρούνι : έκκληση να λάβουν θεραπεία οι μολυσμένες με τον ιό γυναίκες
Η Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί, πρεσβευτής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης απεύθυνε έκκληση ώστε όλες τις γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό του HIV να μπορέσουν να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία μέχρι το 2015, με σκοπό να εξαλειφθεί η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί.
«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία μου ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον ιό HIV και το AIDS», έγραψε η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί,Le Monde", την Τρίτη (01/12). σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην γαλλική εφημερίδα "
Σύμφωνα με την κα Μπρούνι, στην Ευρώπη και τη βόρειο Αμερική η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδιά έχει εξαλειφθεί πλήρως.
«Το 2008, το 45% των οροθετικών εγκύων γυναικών επωφελήθηκαν από τη θεραπεία ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στο αγέννητο παιδί, ενώ αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει στο 60% σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους, χάρη στα προγράμματα του Παγκόσμιου Ταμείου. Αυτό θα επιτρέψει ώστε να επιτευχθεί μία τελευταία προσπάθεια για την θεραπεία όλων των γυναικών που πάσχουν από τον ιό μέχρι το 2015», τόνισε.
Children and AIDS: Third Stocktaking Report, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: