Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Δίκη στην Αθήνα ζητάει η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ρεπορτάζ: Ρ. Σπυράτου

Την αντίδραση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού τον περασμένο Δεκέμβριο στα Εξάρχεια, προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να διεξαχθεί η δίκη στην Άμφισσα για λόγους ασφαλείας. Η μητέρα του 15χρονου από τη λαχτάρα της να βρίσκεται κάθε μέρα στο δικαστήριο, που θα αποδώσει Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του παιδιού της, απευθύνει έκκληση προς τον Άρειο Πάγο, να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα, ενώ στο θέμα παρενέβη την Πέμπτη και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην επιστολή της προς τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με τη μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα αποδυναμώνεται το δικαίωμά μου να υπερασπιστώ τη μνήμη του αθώου νεκρού παιδιού μου. Κάνω έκκληση στην Πολιτεία, να αποκατασταθεί η αδικία και να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα». Οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για την εκ προθέσεως ανθρωποκτονία του 15χρονου αγοριού, αποφασίστηκε να δικαστούν μακριά από την Αθήνα, καθώς οι Αρχές φοβόταν, ότι η δίκη θα ήταν η αφορμή για νέες κινητοποιήσεις, ανάλογες με αυτές που σημάδεψαν τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αρχικά η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει στη Χαλκίδα, πρόσφατα όμως ο Άρειος Πάγος ικανοποιώντας αίτημα κατοίκων και παραγόντων της πόλης, την μετέφερε στην Άμφισσα. Ο συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου, Δημήτρης Τσοβόλας σχολίασε ότι «οι αιφνιδιαστικές αλλαγές του τόπου διεξαγωγής της δίκης ρίχνουν
"λάδι στη φωτιά" και δημιουργούν προβλήματα». Ο κ. Τσοβόλας κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το αίτημα της μητέρας του Αλέξανδρου, η δίκη να γίνει στην Αττική και στην αίθουσα υψίστης ασφαλείας των φυλακών Κορυδαλλού. 




Χαρακτηριστικά η μητέρα αναφέρει στο αίτημα της: «Η μετάβαση στην Άμφισσα ίσως και να είναι ανέφικτη για τους νεαρούς -μεταξύ τους και ανήλικοι- μάρτυρες. Είναι πέρα από κάθε λογική, ότι τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να τηρηθούν στην Άμφισσα πλέον λυσιτελώς, από ότι στην Αττική όπου η αστυνομική δύναμη είναι μεγαλύτερη και εμπειρότερη». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα δήλωσε ότι «σε τέτοιες υποθέσεις αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι όχι το που θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά το πως. Οι όροι δηλαδή για να υπάρχουν ορθή απονομή της Δικαιοσύνης». Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών είχε προσδιοριστεί να αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο αναμένεται να αλλάξει και η ημερομηνία της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: