Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσίασε μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.
«Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιεικώς απαράδεκτη και πολλές φορές αγγίζει, εάν όχι και ξεπερνά, τα όρια της απάνθρωπης και προσβλητικής για την αξία και τα δικαιώματα του ανθρώπου διαβίωσης», σχολίασε ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας αναφερόμενος στο καθεστώς, που επικρατεί στις φυλακές. 


Η χωρητικότητα του συνόλου των καταστημάτων κράτησης ανέρχεται σε 9.103 κρατούμενους και σήμερα κρατούνται 11.432, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών.
Η αποσυμφόρηση των φυλακών θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και επέκταση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες.
Τα μέτρα αποσυμφόρησης θα δοθούν για δύο μήνες για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι δικαστικές ενώσεις και οι ΜΚΟ, που κινούνται στο χώρο των φυλακών.
Σχετικά με την προφυλάκιση ο υπουργός Χάρης Καστανίδης είπε ότι με νέες τροπολογίες επιβάλλεται πλέον ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την επιβολή περιοριστικών όρων.
«Δεν θα υπάρχει προφυλάκιση για όσους προβλέπονται ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης εκτός εάν έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν με ποινή κάθειρξης. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη εάν ο κατηγορούμενος έχει και άλλα αρνητικά στοιχεία, όπως είναι υποψία φυγής κλπ».
Αναφερόμενος στους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είπε ότι θα αντιμετωπίζονται και ειδικά οι χρήστες, όπως οι άλλοι κρατούμενοι εκτός από τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι χρήστες και οι μικρέμποροι ναρκωτικών θα αποφυλακίζονται (υφ' όρων απόλυση), όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι εφόσον έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση (μέχρι πέντε χρόνια), όταν έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
Όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη, θα αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους.
Οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται μετά την έκτιση 25 ετών της ποινής τους.
Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ακόμα ότι θα επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια.
Όσοι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν (προς 3 ευρώ την ημέρα) τις ποινές τους, μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: