Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Είναι το καλοκαίρι κατάλληλη εποχή για απώλεια βάρους ;


Στο ερώτημα αυτό οι περισσότεροι θα απαντήσουν ‘’από Σεπτέμβριο καλύτερα’’. Αυτή είναι μια απάντηση που θυμίζει πολύ στην ατάκα ‘’ από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα’’ και που όλοι έχουμε δει ότι δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αναβολή στην εφαρμογή της δίαιτας (όπως είναι και ο τίτλος προηγούμενου άρθρου που αξίζει να διαβάσετε), βασανίζει πολύ μεγάλο πληθυσμό και το μόνο που προκαλεί είναι  τη συνέχιση του φαινομένου της παχυσαρκίας, των προβλημάτων  υγείας που την συνοδεύουν και της κακής ψυχολογικής κατάστασης. 
Πολύ βασική προϋπόθεση, για να ξεκινήσει κάποιος μια προσπάθεια για αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και όχι μια ακόμα δίαιτα, είναι να είναι έτοιμος για πραγματική αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Αν αυτό πραγματοποιηθεί λοιπόν, όλες οι εποχές του χρόνου είναι κατάλληλες για διατροφή καθώς μαθαίνοντας να τρέφεσαι σωστά και ισορροπημένα δε σημαίνει πείνα, απαγόρευση ζυμαρικών ή γλυκών όπως πολύ συχνά μου λένε τρομαγμένοι πελάτες στο γραφείο. Αυτά συνυπάρχουν εβδομαδιαία σε μια διατροφή ισορροπημένη, όπου το άτομο μαθαίνει να συνδυάζει σωστά τα τρόφιμα  εφ’όρου ζωής διατηρώντας έτσι ένα υγιές σωματικό βάρος και φυσιολογικά επίπεδα λίπους. Συνεπώς, από τη στιγμή που το άτομο είναι έτοιμο να αλλάξει συνήθειες το καλοκαίρι έχει μόνο θετικά να προσφέρει στην απώλεια βάρους.

Το καλοκαίρι, έχουμε καλύτερη διάθεση, λιγότερο άγχος, θέλουμε να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε από τη μονοτονία των υποχρεώσεων, έχουμε περισσότερη διάθεση να ερωτευθούμε και φυσικά να πάμε διακοπές.
Σχετικά με τη σωματική μας δραστηριότητα, το καλοκαίρι  συντελεί λόγω των  καλών καιρικών συνθηκών. Ο καλός καιρός πάντα ευνοεί μία βόλτα στην παραλία, ή στην αγορά, ή κυρίως στη θάλασσα, όπου εκεί η κίνηση είναι αυτονόητη π.χ. κολύμπι, ρακέτες  κλπ.
Διατροφικά,  υπάρχει αφθονία σε φρούτα και λαχανικά αυτής την εποχή, δίνοντας μας τη δυνατότητα να έχουμε στο πρόγραμμα μας μεγάλη ποικιλία. Φρούτα και λαχανικά όπως  καρπούζι, πεπόνι, κεράσια, σταφύλια, ροδάκινα , ντομάτα, κολοκύθια, μελιτζάνες, έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Επίσης το καλοκαίρι  είναι πιο σύνηθες να καταναλώνουμε λιγότερο βαριά φαγητά με λιγότερες σάλτσες και  μικρότερες ποσότητες, προτιμώντας τα ψητά κυρίως, ενώ  οι σοκολάτες και τα γλυκά έχουν δώσει τη θέση τους στο παγωτό που είναι σαφώς πιο υγιεινό και ‘’αθώο’’.  Στην περίπτωση που είστε τύπος της βραδινής εξόδου για φαγητό αυτό ρυθμίζεται αρκετά εύκολα. Προσπαθήστε κάποιες μέρες  που γνωρίζετε ότι έχετε κάποια έξοδο για φαγητό το βράδυ,  να καταναλώσετε για μεσημεριανό ένα ελαφρύ γεύμα όπως ομελέτα με σαλάτα ή χωριάτικη με ψωμί και τυρί,  ώστε να κάνετε το κυρίως γεύμα σας το βράδυ  χωρίς πρόβλημα.
Πολύ βασικό είναι και το γεγονός της ενυδάτωσης του οργανισμού. Το καλοκαίρι  καταναλώνουμε περισσότερο νερό και υγρά σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες  λόγω της εφίδρωσης και της αυξημένης  θερμοκρασίας, γεγονός που βοηθάει πολύ στο αδυνάτισμα  και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και χυμών καθώς αποτελούν παγίδα αφού  αποδίδουν  μεγάλο αριθμό θερμίδων. Προτιμήστε λοιπόν, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό και ποτά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ όπως μπύρα  και κρασί.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το καλοκαίρι μόνο πλεονεκτήματα έχει να προσφέρει σε μια προσπάθεια για απώλεια βάρους και όταν μάλιστα υπάρχει μια ψυχολογική αλλά και επιστημονική υποστήριξη από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο προσαρμόζοντας την διατροφή στα ‘’μέτρα’’ του διαιτώμενου, τα πράγματα είναι πολύ πιο  εύκολα.
Διαιτολόγος-διατροφολόγος : Μανού Ευαγγελία

Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: