Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ο ποιητής Ανδρέας Χριστόπουλος (Φοίβος)


Ο αιφνίδιος θάνατος του ποιητή και η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας είχαν σαν αποτέλεσμα την οριστική, μάλλον, απώλεια του ανέκδοτου έργου του
Ο ποιητής Ανδρέας Χριστόπουλος (Φοίβος) γεννήθηκε το 1899 στο Άργος, Έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1928 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Σκόρπιες δοξαριές», το 1930, σε συνεργασία με τον Γεώργιο Λογοθέτη, εξέδωσε το «Αργειακόν Ημερολόγιον», ενώ το 1946 το χρονικό «Οι Ιταλογερμανοί στην Αργολίδα». Το 1948 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Απλά Τραγούδια»[1], το 1953 τα «Λυρικά Πεζοτράγουδα», το 1955 την ποιητική συλλογή με φολκλορικό χαρακτήρα «Αργείτικα» και, τέλος, το 1968 τα «Βλάχικα», μια ποιητική συλλογή κατά τον «τρόπον» του Κώστα Κρυστάλλη, αφιερωμένη στη ζωή της ορεινής Αργολίδας.




Ο Ανδρέας Χριστόπουλος, σαν ποιητής, κινείται άνετα στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού. Ο δεκαπεντασύλλαβος είναι γι’ αυτόν χώρος οικείος και όταν η θεματολογία του έρχεται από τη φύση της Αργολίδας ή τη ζωή του τόπου του γίνεται ιδιαίτερα εκφραστικός. Στα «Αργείτικα» σατιρίζει με ιδιαίτερη επιτυχία την κοινωνία και τους τύπους της πόλης. Ένα από τα ξεχωριστά ποιήματα του Χρι­στόπουλου είναι το «Παίξε»[2] («Απλά Τραγούδια»):



Παίξε τσιγγάνα μου βροχή το ντέφι σου θλιμμένα

Πάνω στο κιόσκι το φτωχό, το τσιγκοσκεπασμένο,

Σκέψη γλυκεία κι απόμακρη, σε χρόνια περασμένα,

Ξαναγυρνά στη θύμηση σ’ όνειρο νιοφερμένο.



Το έργο του Ανδρέα Χριστόπουλου απέσπασε ευμενή σχόλια του Άλκη Θρύλου, του Σπ. Παναγιωτόπουλου, του Α. Καραντώνη, του Στέφανου Δάφνη, του Πέτρου Χάρη κ.ά., ενώ ποιήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε τοπικές ποιητικές ανθολογίες.

Ο Χριστόπουλος  βρήκε τραγικό θάνατο στις 10 Ιανουαρίου 1977. «Το μοιραίο βράδυ αποκοιμήθηκε τυλιγμένος στη μοναξιά και την πίκρα του, ξεχνώντας να σβήσει το κερί που προκάλεσε πυρκαγιά στο δωμάτιο με αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο του ποιητή».

Ο αιφνίδιος θάνατος του ποιητή και η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας είχαν σαν αποτέλεσμα την οριστική, μάλλον, απώλεια του ανέκδοτου έργου του, τουλάχιστον εκείνου που είχε ανακοινωθεί στην ποιητική του συλλογή «Βλάχικα» (1968). Μεταξύ αυτού ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν τα έργα «Από τον πόλεμο της Μικρασίας» (Από το πολεμικό του ημερολόγιο, αφιερωμένο στην ηρωική VI Ημιλαρχία Ιππικού), «Οι ανταρτοκομμουνισταί στην Αργολίδα» (2 τόμοι – Χρονικά), «Οι Ιταλογερμανοί στην Αργολίδα» (βιβλίο 2ο), «Το Ημερολόγιο της Κατοχής» (5 τόμοι) και «Για να γνωρίσετε την Αργολίδα» (Σκίτσα).

Κώστας Δανούσης
http://argolikivivliothiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: