Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ανάπλαση (άρθρο της Ελένης Παναγιωτοπούλου)


Πολλά λέγονται και γράφονται για την ανάπλαση του κέντρου του Άργους... Πρέπει νομίζω όλοι να δεχτούμε, ότι η ανάπλαση πραγματοποιείται, είναι πλέον γεγονός, επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση – αντίρρηση περί του τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει το σχέδιό της, είναι πια άστοχη.
Όλοι μπορεί να είχαμε τις αντιρρήσεις μας, όμως αυτή τη στιγμή, που ξεκίνησαν τα έργα, όσο γρηγορότερα τελειώσουν και όσο πιο καλά γίνουν, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Είναι γεγονός , ότι το Καζινό ήταν μέρος της ιστορίας της πόλης. Κι έγω θα ήθελα να διατηρηθεί, με έναν καινούριο ίσως ρόλο (ιδανικό σημείο εξυπηρέτησης- πληροφόρησης τουριστών), όμως προφανώς δεν ήταν δυνατον αυτό να γίνει με τη συγκεκριμένη μελέτη (αν και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σ'αυτή). Αυτό όμως είναι το έλασσον. Τα μείζονα, κατά τη γνώμη μου, είναι τα εξής:


A) η δεξαμενή νερού που δημιουργείται, ας την πούμε «λίμνη», θα απαιτήσει κόπο και χρήμα για να διατηρείται καθαρή και να μη μεταβληθεί σε στασιμο νερό, που θα είναι εστία βρωμιάς, μόλυνσης και κουνουπιών. Για το θέμα αυτό έχω πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει κανένα προβλημα (ότι θα είναι ανακυκλούμενο το νερό, ότι θα συσταθεί ειδική υπηρεσία για τη συντήρησή του κλπ), εξακολουθώ όμως να ανησυχώ, διότι δεν μιλάμε για μια στιγμιαία, αλλά για μια μόνιμη ανάγκη, που θα απαιτεί και την ανάλογη χρηματοδότηση, για πολλά χρόνια...
Β) Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η εύρεση χώρων πάρκιν είναι, νομίζω, το κρίσιμοζήτημα και πρέπει να γίνουν άμεσα. Για να αποφέρει η ανάπλαση την ανανέωση που χρειάζεται το Άργος, πρέπει να υποστηριχθεί κατάλληλα, από κυκλοφοριακής πλευράς, διαφορετικά, θα επιφέρει ασφυξία και η ασφυξία, δυσφορία και απέχθεια. Εμείς θέλουμε το Αργος να γίνει ελκυστικό ως προορισμός. Αρα πρέπει να γίνει και πιο όμορφο αλλά και προσεγγίσιμο. Αυτό δεν σημαίνει να παρκάρουμε όλοι πάνω στην πλατεία, το αντίθετο: σημαίνει να μπορούμε (και κυρίως οι επισκέπτες) να παρκάρουμε κάπου αλλού, που όμως θα είναι βολικό για την κίνησή μας. Σημαίνει επίσης, ότι η κίνηση των αυτοκινήτων θα ρυθμίζεται έτσι ώστε να μην δημιουργείται αβάσταχτο μποτιλιάρισμα, και να κατευθύνεται έτσι ώστε να μπορεί κάποιος επισκέπτης να βρει το δρομο του απρόσκοπτα, από και προς την πόλη. Ίσως να έπρεπε να είχαν προηγηθεί και οι διανοίξεις των δρόμων που προβλέπονται, έτσι ώστε να αυξηθούν οι εναλλακτικές διαδρομές μεσα στην πόλη, που θα μείωναν τον κυκλοφοριακό φόρτο στις κύριες οδικές αρτηρίες.
Γνωρίζω ότι όλα αυτά είναι δύσκολα. Και οι αρμόδιοι με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν κι αυτοί συνειδητοποιήσει τη δυσκολία. Τους καλώ όμως να μη φοβηθούν, να τολμήσουν αλλαγές, αρκεί να είναι καλά μελετημένες και να το κάνουν άμεσα. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης πρέπει να είναι επείγουσα προτεραιότητα. Βεβαίως, θα χρειαστεί και αλλαγή νοοτροπίας από τους Αργείτες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και δρόμοι πρέπει να ανοίξουν, και μονοδρομήσεις πρέπει να γίνουν, και αλλαγές κατευθύνσεων σε διάφορους δρόμους πρέπει να γίνουν, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της πόλης μας.
Και αυτά να συνδυαστούν και με άλλες ενέργειες, με στόχο την τουριστική αναβάθμιση του Δήμου μας.
Με στόχο την οικιστική αναβάθμιση του δήμου μας.
Με στόχο να σταματήσει η εσωτερική μετανάστευση από το Αργος στο Ναύπλιο.
Με στόχο την ανάπτυξη.
Ελένη Παναγιωτοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: