Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

στην πλατεία της Μιδέας δωρεάν γκιόσα από ντόπια κρέατα αλλά και μελιτζάνες σκορδαλιά


Στη «Γιορτή της γκιόσας» προσκαλούν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τους κατοίκους της Αργολίδας αλλά και τους επισκέπτες ο Σύλλογος Μιδεατών Γκερμπεσιωτών «Η Μιδέα», ο Νέος Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μιδέας «Η Αλκμήνη» και ο Αθλητικός Όμιλος Μιδέας.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, στην πλατεία της Μιδέας (Γκέρμπεσι), όπου και θα προσφερθεί δωρεάν γκιόσα από ντόπια κρέατα αλλά και μελιτζάνες σκορδαλιά, ενώ θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.


Η λέξη γκιόσα σημαίνει προβατίνα ή κατσίκα με παρδαλά χρώματα, άνω των 6 ετών, που δεν γεννάει πια, ενώ υβριστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός άσχημη γυναίκας προχωρημένης ηλικίας. Η λέξη κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα αλβανικά (αλβανικά: gjosa, ρουμανικά: ghes, σλαβικά: kozje).  
Η περίοδος που κυρίως καταναλώνεται το κρέας της γκιόσας είναι από την Κυριακή του Θωμά (Απρίλιο ή Μάιο) έως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου). Το μυστικό της επιτυχίας της βασίζεται στο καλό ντόπιο κρέας και στο καλό ψήσιμο σε σφραγισμένους πετρόχτιστους φούρνους. Τρώγεται ζεστή με αρκετό αλάτι και πιπέρι και συνοδεύεται συνήθως από παγωμένη μπύρα ή καλό ντόπιο κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: