Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ένας δήμος με 19 χιλιόμετρα προσβάσιμες παραλίες δεν πρέπει να πάρει θέση;


Άλλη Πρόταση: Ένας δήμος με 19 χιλιόμετρα προσβάσιμες παραλίες δεν πρέπει να πάρει θέση;
«Ένας δήμος με 19 χιλιόμετρα προσβάσιμες παραλίες δεν πρέπει να πάρει θέση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας;» αναρωτιέται η δημοτική παράταξη η «Άλλη Πρόταση» σε δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Άλλης Πρότασης Βαγγέλης Βλαχάκης και Μπάμπης Αντωνιάδης για το λόγο αυτό κατέθεσαν αίτηση για άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.

Στην αίτηση τους αναφέρουν τα εξής:



Όπως είναι γνωστό, άμεσα θα συζητηθεί στη βουλή το νέο νομοσχέδιο που αφορά την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί καταστρεπτικούς όρους για τον αιγιαλό και την παραλία και μας αφορά άμεσα καθώς για πρώτη φορά:

νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα στην παραλία.
επιτρέπεται η ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ).
Δίνεται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, «εφόσον κριθεί ότι η επιχωμάτωση είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της επιχείρησης» (άρθρ. 13, παρ. 5).
Μειώνεται το πλάτος της υποχρεωτικά αδόμητης και κοινόχρηστης παραλίας από 50 σε 10 μέτρα. Το υπόλοιπο μπορεί πλέον να χτιστεί, να περιφραχθεί, κλπ.
Καταργείται η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα για αποκλειστική χρήση της παραλίας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελεί δημόσιο συμφέρον, το οποίο βρίσκεται πάνω από κάθε κομματική προτίμηση.

Μια τέτοια εξέλιξη για το δήμο μας, σε συνδυασμό με τα παραλιακά οικόπεδα που έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση, θα είναι καταστροφική.

Σκεφτείτε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου νόμου για τις παραλίες στο Κονδύλι, στην Καραθώνα ή στην παραλιακή Ναυπλίου Ν. Κίου.

Απρόβλεπτες θα είναι όμως και οι συνέπειες για τις υπόλοιπες ακτές του δήμου. Για τα Ίρια, την Κάντια, την Πλάκα και το Τολό, εάν οι επιχειρηματίες θελήσουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά την παραλία με λιμανάκια, επιχωματώσεις,  μπαζώματα κ.λπ. Τα παραδείγματα της «εξαφάνισης»  της παραλίας του Τολού από εσφαλμένες παρεμβάσεις ή της αλλαγής της ακτογραμμής στην παραλία της Κάντιας, εξαιτίας του μώλου που κατασκευάστηκε για να  εξυπηρετήσει επιχειρηματία της περιοχής, είναι σε όλους μας γνωστά.

Άποψή μας είναι πως ο δήμος μας, οποίος εξάλλου χαρακτηρίζεται από μεγάλο μήκος ακτών (περισσότερο από 19 km προσβάσιμες ακτές), πρέπει να εκφράσει  την αντίθεσή του.

Μια πρώτη ενέργεια θα ήταν η έκδοση ψηφίσματος. Για το λόγο αυτό, ζητάμε την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβούλιου με αυτό το θέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: