Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

“TΙΤΑΝΙΚΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ.


Σήμερα μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, καθώς είδαν το ποσό να μπαίνει και να βγαίνει από το λογαριασμό τους μέσα σε μια νύχτα.

Σήμερα το κοινωνικό μέρισμα θα ήταν διαθέσιμο για 205.912 δικαιούχους. Έτσι πολλοί πήγαν από το βράδυ στα ΑΤΜ για να ελέγξουν την καταβολή. Κάνοντας ενημέρωση του λογαριασμού μέσω του αυτόματου μηχανήματος είδαν το ποσό να μπαίνει στο λογαριασμό και να βγαίνει αυτόματα λόγω κατάσχεσης για οφειλές!Να επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα, στους δικαιούχους, κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στις κατασχέσεις του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες τόνισε: «Κανείς δεν θα ακουμπήσει το μέρισμα». Μάλιστα είπε ότι «σε όποιον κατασχέθηκε παρατύπως θα επιστραφεί σήμερα».

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη. Όπως αναφέρεται η δουλειά του κ. Θεοχάρη τέλειωσε από τη στιγμή που πήρε τους λογαριασμούς και έγινε η κατάθεση του ποσού. Ωστόσο φαίνεται ότι στις τράπεζες δεν εστάλη εγκύκλιος για να επισημανθεί το ακατάσχετο του ποσού για οφειλές προς το δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και τονίζει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

ΥΠΟΙΚ προς τράπεζες: Το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο

Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προς τις τράπεζες προκάλεσαν οι καταγγελίες ορισμένων δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος ότι το ποσό τούς παρακρατήθηκε λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.

Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

«Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα» διαμήνυσε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα γνωστοποιεί ότι σε περίπτωση λάθους ή αβλεψίας στην οποία έγινε παρακράτηση η συμψηφισμός, το μέρισμα θα αποδεσμεύεται άμεσα και θα αποδίδεται στο δικαιούχο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι ο νόμος είναι ρητός και δεν σηκώνει συζήτηση ενώ πρόσθεσε ότι θα επικοινωνήσει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Διευκρίνισε ότι η μόνη περίπτωση που οι τράπεζες μπορούν να παρακρατούν το μέρισμα είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα έως τις 3 Μαΐου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

 Το μέσο ποσό κοινωνικού μερίσματος, ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
 Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
 Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
 Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
 Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
 Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου. Παράλληλα, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται, με ικανοποιητικό ρυθμό.

Από τις 4 έως τις 8 Μαϊου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Επίσης, σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

Σημειώνονται ότι σήμερα καταβάλλονται και οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης ύψους 14 εκατ. ευρώ σε 124 χιλιάδες δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: