Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Νοσοκομείο Κορυδαλλού: Διώξη όχι στο κράτος αλλά στον κρατούμενο


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ


Η εισαγγελέας του Πειραιά, αρμόδια για τις φυλακές Κορυδαλλού, δεν πλησιάζει στον χώρο του νοσοκομείου Άγιος Παύλος. Φοβάται γιατί, όπως έχει δηλώσει, «έχει και οικογένεια». Μη κολλήσει και καμία ασθένεια, εξάλλου η φυματίωση οι ηπατίτιδες και άλλες <<ασήμαντες!!!>> ασθένειες αφορούν στις φυλακές, τους <<αναλώσιμους>>κρατούμενους ,και τους λιγοστούς φύλακες ,που έρχονται σε καθημερινή επαφή,(πολλοί εξουθενωμένοι χωρίς ημέρες ξεκούρασης!)που τραγικά...κραυγάζουν επί ματαίω. για  την κατάσταση στις φυλακές!! 
Παράδειγμα στο ΝΑΥΠΛΙΟ!!
Ωστόσο, η κυρία Εισαγγελέας εξέφρασε την πίστη της στο εισαγγελικό λειτούργημά της ασκώντας πειθαρχική δίωξη κατά του κρατουμένου-ασθενή (πάσχει από λευχαιμία) για την διαρροή μέσω του κινητού του στα κοινωνικά δίκτυα των εικόνων από το κολαστήριο… 
Οι εικόνες είναι αποτρόπαιες. Τόσο αποτρόπαιες που η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι να αποστρέψεις το κεφάλι και να τις διαγράψεις από τη μνήμη σου. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποτυπώνουν συνωστισμένα κορμιά με ανοιχτές χαίνουσες πληγές, ακρωτηριασμένα σώματα, εικόνες βαριά νοσούντων ανθρώπων. Και αυτές οι φωνές της τεράστιας απόγνωσης που έχουν μετατραπεί σε καγχασμό. Όχι, τις εικόνες αυτές του αποανθρωπισμού θέλεις να τις ξεχάσεις. Κι αν δεν επιτρέψεις στον εαυτό σου να τις ξεχάσει τότε σε κατατρέχουν.


Αυτοί όμως είναι εκεί. Και θα παραμείνουν εκεί. Στοιβαγμένοι ασθενείς κρατούμενοι σε διώροφα κρεβάτια, στο αναγκαστικό σφικταγκάλισμα των νοσημάτων τους: ένας οροθετικός σε τελικό στάδιο μαζί με τον πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα. «Ζούμε 19 άνθρωποι σε 25 τ.μ» καταγγέλλει κρατούμενος του κολαστηρίου του νοσοκομείου Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού. «Παραπληγικοί, καρκινοπαθείς σε τελευταίο στάδιο, άνθρωποι που τους ακρωτηριάζουν γιατί μπορεί να τους φαίνεται ακριβή η θεραπεία, άνθρωποι που θα μπορούσαν να θεραπευτούν και που απλώς τους πετσοκόβουν και τους πετάνε σε έναν θάλαμο» κατήγγειλαν στο UNFOLLOW κατά την έναρξη της αποχής τους από το συσσίτιο και τα φάρμακα.
Ο Άγιος Παύλος -ή, στη γλώσσα των κρατουμένων, ο «Άγιος Πέτρος»- δυναμικότητας 60 κλινών «φιλοξενεί» 215 ασθενείς. «Δεν θα αντέξουν για πολλή την αποχή από τα φάρμακα, η κατάσταση της υγείας των περισσοτέρων εξ αυτών είναι οριακή» τονίζει στο UNFOLLOW η Ρόζα Κοβάνη, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. «Συμβαίνουν συνέχεια διάφορα. Ένας εκ των κρατουμένων υπέστη άσχημη επιληπτική κρίση λόγω της αποχής. Είναι τρομερά εξαντλημένοι». Άλλος κρατούμενος πριν από λίγες ημέρες επιχείρησε να απαγχονιστεί. Του διέσωσαν τη ζωή την τελευταία στιγμή. «Τώρα νοσηλεύεται με καρδιακό επεισόδιο…»
Η εισαγγελέας πάντως του Πειραιά, αρμόδια για τις φυλακές Κορυδαλλού, δεν προσεγγίζει τον χώρο. Έχει να επισκεφτεί το νοσοκομείο των φυλακών πέραν του διμήνου. Φοβάται γιατί, όπως έχει δηλώσει,«έχει και οικογένεια». Μην κολλήσει και καμία ασθένεια… Εξάλλου, η φυματίωση γνωρίζει ημέρες δόξας στο «θεραπευτήριο» των φυλακών Κορυδαλλού. Ωστόσο, η κυρία Εισαγγελέας εξέφρασε την πίστη της στο εισαγγελικό λειτούργημά της ασκώντας πειθαρχική δίωξη κατά του κρατουμένου-ασθενή (πάσχει από λευχαιμία) για την διαρροή μέσω του κινητού του στα κοινωνικά δίκτυα των εικόνων από το νοσοκομείο Άγιος Παύλος. (Κι αυτό καθώς βεβαίως απαγορεύονται τα κινητά μέσα στις φυλακές.) Έτσι, επισκέφτηκε τα γραφεία -όχι αποκοτιές, λέμε!- του νοσοκομείου για τη δίωξη που έχει προγραμματισθεί να εξετασθεί από το συμβούλιο των φυλακών την Δευτέρα 10 Μαρτίου.
«Δεν είναι δίκαια τα αιτήματα των κρατουμένων;» ρωτάει το UNFOLLOW στον Γενικό Γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Σκανδάμη. Μας απαντά: «Ως προς την υποστελέχωση των ιατρικών υπηρεσιών (σ.σ.: ανύπαρκτη στελέχωση) και τον διαχωρισμό των οροθετικών τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την πρόσληψη γιατρών στο νοσοκομείο ενώ το νοσοκομείο του Κορυδαλλού θα ενταχθεί στο ΕΣΥ ώστε να παρακολουθούνται οι ασθενείς». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετάβαση έχει προβλεφθεί και ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2012…
«Προτίθεστε να επεκτείνετε τη ρύθμιση για την αποφυλάκιση των ασθενών κρατουμένων ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους;» ρωτάμε τον κ. Σκανδάμη. «Βλέπουμε θετικά» μας απαντά «το αίτημα που τίθεται για ένταξη στη ρύθμιση και των αναπήρων με ποσοστά από 67% και άνω. Αναπηρίες ως απότοκο πολλών ασθενειών».
Η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων που εκτίουν ποινές έως δέκα χρόνια και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αφορά έναν περιορισμένο αριθμό κρατουμένων που δεν υπερβαίνει τους 30. Ειδικότερα, όπως ορίζεται, «κρατούμενοι που εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα ετών και πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης, καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα καθώς και οι κρατούμενες μητέρες που κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους απολύονται υπό τον όρο της ανάκλησης, εφόσον έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους… Tα ως άνω νοσήματα θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί από δημόσιο θεραπευτικό ίδρυμα έως τις 31-12-2013».
Το πλέον ενδιαφέρον όμως σημείο της τροπολογίας αφορά τις εξαιρέσεις. Έτσι, εξαιρούνται της ρύθμισης τα αδικήματα: κατάχρησης δημοσίου χρήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (τρομονόμος), μέτρα επιείκειας κατά τον τρομονόμο, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αρπαγής, εμπορίας ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, βιασμού, αποπλάνησης ανηλίκων, ληστείας, διακεκριμένου εκβιασμού κτλ. Εν ολίγοις, οι εξαιρέσεις ως προς τα αδικήματα συνιστούν το μείζον ζήτημα. Κι εμείς κοιτώντας αυτές τις εικόνες της ντροπής θα πρέπει να επιλέξουμε. Θα στρέψουμε το κεφάλι αλλού για να τις σβήσουμε ή θα επιτρέψουμε να μας κατατρέχουν; Θα εξοικειωθούμε με την ολική βαρβαρότητα;
Τη Δευτέρα πάντως ο πάσχων από λευχαιμία κρατούμενος που διέρρευσε τις εικόνες του κολαστηρίου αναμένει την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών, στο οποίο έχουν ζητήσει να παραστούν ως μάρτυρες τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: