Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ολλανδός Λάντινκ οδηγεί την κούρσα στο «Σπάρταθλον»

Ο Ολλανδός Λάντινκ οδηγεί την κούρσα στο «Σπάρταθλον» που ολοκληρώνεται το Σάββατο
Ο Ολλανδός Ζαν Άλμπερ Λάντινκ προπορεύεται στα μισά της διαδρομής του 31ου διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον» που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής μπροστά στην Ακρόπολη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στη Σπάρτη.

Τον αγώνα ξεκίνησαν τελικά 321 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες, αν και οι αρχικές συμμετοχές ήταν 333. 

Πάντως το πόσο επίπονος είναι ο αγώνας φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί εγκαταλείπουν και δεν καταφέρνουν να τερματίσουν καλύπτοντας τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής.Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη εγκατέλειψε ο Αμερικανός Μάικ Μόρτον ενώ μάλιστα ήταν πέμπτος στην κατάταξη, καθώς ένοιωσε ένα τράβηγμα που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. 

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους δρομείς υπεραποστάσεων που είχε εφέτος εξαιρετικές επιδόσεις στους αγώνες των 24 ωρών, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με το «Σπάρταθλον» έναν από τους πιο δύσκολους υπερμαραθώνιους του κόσμου.

Πίσω από τον Ολλανδό Λάντινκ που προπορεύεται, ακολουθούν ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα και ο έμπειρος Ιταλός Ιβάν Γκουντίν που έχει κερδίσει δύο φορές το «Σπάρταθλον» ακολουθώντας όπως πάντα έξυπνη τακτική, κάνοντας σωστή κατανομή δυνάμεων.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Αμερικανός Χαντ Ρίκλεφς και πέμπτος πλασαρίστηκε ο Έλληνας Στέργιος Αναστασιάδης που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και επιδιώκει την διάκριση στον επίπονο αγώνα. 

Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου «Σπάρταθλον» Παναγιώτης Τσακίρης και ο δήμαρχος Σπαρτιατών Σταύρος Αργειτάκος.

Το Σάββατο το βράδυ στη κεντρική πλατεία της Σπάρτης θα γίνει η βράβευση των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα.
Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: