Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Επιλεκτικές (περιβαλλοντολογικές) ευαισθησίες



Του ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ 

ΤΑΞΙΔΕΨΕ, περπάτα και καμάρωσε. Τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας «διαμορφωμένες» απ’ την φυσική παρουσία του (νεο)έλληνα. Δεν ζούμε στην εποχή που η νοικοκυρά σκούπιζε το δρόμο κι ο μαγαζάτορας το πεζοδρόμιο. Έχουμε ξένους με τον «πολιτισμό» τους, ντόπιους με τον πόνο τους (να κυβερνήσουν) κι άλλους με την τύφλα τους στα τριγύρω τους περιβαλλοντολογικά.
 ΕΙΚΟΝΑ 1η: Έλληνας βοσκός ξαμόλησε τα προβατάκια του για τροφή. Και σκάλιζαν με τη μυτούλα τους σκουπίδια πεταμένα στην «αυθαίρετη» χωματερή, ανάκατα με νοσοκομειακά απόβλητα. Ό,τι ματωμένο και μολυσμένο είχαν πετάξει οι «αρμόδιοι», ανάμικτο με την επαγγελματική αλητεία και την κρατική αδιαφορία. Τα είδαμε στην τηλεόραση και κάποιος φίλος έκανε 2-3 χρόνια να φάει αρνάκι, τη Λαμπρή. Κανένας φύλακας-άγγελος της δημόσιας υγείας-δεν είδε κι ας το είδαμε στην τηλεόραση. Δεν συγκινήθηκαν  οργανώσεις κι ούτε οι «αρχές» πήραν αμπάριζα τα μαντριά για έλεγχο εγκαταστάσεων και ποιότητας…κρέατος.





ΕΙΚΟΝΑ 2η: Η «νόμιμη» (με μίζες και λαδώματα) βίλα του μεγαλοαστού καμαρώνει στην πλαγιά, έχοντας ανοίξει τεράστια «τρύπα» στο δάσος. Πήγαν δέντρα υπέρ…πίστεως, πήγε και ο λεφτάς τα πλούτη και τις ανέσεις του στη βίλα. Και τη μαγκιά του για θέα στον λαό που ανέχεται και στο Κράτος που του χορήγησε την άδεια. Κανένα…ντου από ακτιβιστές, ρεσάλτο για το θράσος του, καμιά οργάνωση δεν έκανε φύλλο φτερό την «άδεια». Μη χαλάσει το κέφι του «δολοφόνου» της φύσης και νεκροθάφτη δέντρων.
ΕΙΚΟΝΑ 3η, συνεχής και στατική: Παράκαμψη στο «Ρ» (πάρκο της εθνικής λεγόμενης οδού) για ξεμούδιασμα του οδηγού και μιαν…ανάσα. Με τα σκουπίδια τριγύρω να την εμπλουτίζουν με τις οσμές αντί οξυγόνου. Τον πολίτη ανενεργό και το Κράτος θεατή. Κι αν ψάξεις έναν επαρχιακό δρόμο στα κράσπεδα και τις νησίδες του, θα ανακαλύψεις σκουπίδια δεκαετιών-κληροδότημα «πολιτισμού» στους επιγενόμενους.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ…ευαίσθητοι για το περιβάλλον και τις πληγές του; Βεβαίως! Δεν άντεξαν και ζώστηκαν τ’ άρματα. Πήραν στουπί, βενζίνη και μολότοφ, άρπαξαν το καλάσνικοφ φορώντας την κουκούλα-δείγμα αντρισμού, παλικαριάς και…πίστης σ’ αυτό που κάνουν-και όρμησαν στο εργοτάξιο. Δεν σκότωσαν (ακόμα), αλλά μας φόρτωσαν τη ζημιά.
ΤΟ περιβάλλον κακοποιείται και πήραν τα βουνά. Ο «Ελληνικός Χρυσός» έγινε παρανάλωμα, εμείς μείναμε άναυδοι, ο Χαλκιδικιώτης χωρίς δουλειά και ο…επενδυτής το’ βαλε στα πόδια.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Τα «παιδιά» (που πιάστηκαν) να πιάσουν δουλειά. Στο Εργοτάξιο, υποχρεωτικά, φρουρούμενα και για μια 20/ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: