Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Άδειος Βασίλης...


Δήμητρας Σιαχάμη
Εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Παιδικό γράμμα το 2000….
«Αγαπημένε μου Αι Βασίλη φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να μου φέρεις τη συλλεκτική έκδοση της Barbie η οποία γιορτάζει και καλωσορίζει τη νέα χιλιετία με μία αστραφτερή κόκκινη τουαλέτα, περίτεχνο χτένισμα και αστραφτερά κοσμήματα. Θέλω ακόμη ένα ποδήλατο για τα διήμερα στο εξοχικό και μία τηλεόραση για το δωμάτιο μου. Θέλω επίσης τις βιντεοκασέτες του Βασιλιά των Λιονταριών, της Ωραίας Κοιμωμένης, του Πίτερ Παν και της Χιονάτης. Τέλος, Άγιε μου Βασίλη φέρε μου ένα αδερφάκι για να έχω να παίζω τα τόσα πολλά παιχνίδια που μου αγόρασαν οι γονείς μου!!!»




Το 2012...
«Άγιε μου Βασίλη φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα να φέρεις δουλειά στη μαμά και πιο πολλά χρήματα στο μπαμπά. Ακόμη, χρήσιμα θα ήταν λίγα ξύλα για το τζάκι γιατί η μαμά δεν ανάβει τα καλοριφέρ και… «δυο τάρανδους μαζί με ένα έλκηθρο» γιατί οι βόλτες με το αμάξι λιγόστεψαν. Θα ήθελα να μας γεμίσεις το ψυγείο με φαγητά και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια γεμιστή γαλοπούλα. Επίσης τις ντουλάπες με καινούρια και ζεστά ρούχα. Μη ξεχάσεις να φέρεις δόντια και φάρμακα για τη γιαγιά και το παππού! Αν μπορείς κάνε πιο πολλά δωμάτια για τους αρρώστους στα νοσοκομεία και σπίτια για όλους αυτούς που βλέπω να κοιμούνται στα παγκάκια. Φέτος αυτό που θα ήθελα πιο πολύ από όλα είναι να βλέπω περισσότερα χαμόγελα γύρω μου.. να μη βλέπω τον κόσμο να τσακώνεται, να θυμώνει με το παραμικρό, να μαίνεται σαν κινητό ηφαίστειο..κάνε Άγιε μου Βασίλη πιο χαρούμενο και πιο ήρεμο τον κόσμο που με περιτριγυρίζει!!! Υ.Γ. Άμα μπορέσεις, φέρε μου ένα παιχνιδάκι -ότι να ναι- δεν έχω απαιτήσεις γιατί ήμουν πολύ καλό παιδί φέτος!»

Ο Άγιος Βασίλης για πολλά παιδιά αντιπροσωπεύει την εποχή του ρομαντισμού, της αγνής αγάπης, των ονείρων. Είναι εκείνος ο Άγιος που αγαπιέται και θαυμάζεται όσο κανείς άλλος. Ένας παιδικός ήρωας που με το μαγικό του ραβδί ντύνει όλο τον κόσμο με χαμόγελα. Ο πιο δημοφιλής φίλος δια αλληλογραφίας τη περίοδο των Χριστουγέννων. Μόνο στο άκουσμα του, τα πιο απίθανα όνειρα παίρνουν σάρκα και οστά. Τα παιδιά ελπίζουν στον Άγιο Βασίλη, σε αυτόν τον Οικουμενικό Νονό που ποτέ δε τους χαλάει χατίρι και τους χαρίζει πάντα ότι αυτά ποθούν.

Όμως, ποιος είναι αυτός ο Αι Βασίλης; Υπάρχει; Πού τον είδε η γνωστή αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών, η Coca-Cola, και τον παρουσίασε το 1931 με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα και ένα σάκο με δώρα στη πλάτη; Γιατί από φέτος οι έλληνες γονείς έχουν καταπιαστεί με την απομυθοποίηση του; Γιατί τα φετινά Χριστούγεννα φημολογείται ότι δε θα μας επισκεφτεί; Λέτε, να έμεινε και αυτός από καύσιμα; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που δεν ξέρω πότε και αν θα απαντηθούν πλήρως.

Το ζητούμενο στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι φέτος ο Άγιος Βασίλης δε θα φέρει δώρα στους έλληνες. Η οικονομική στενότητα ,που έχει πλήξει όσο ποτέ τα ελληνικά νοικοκυριά, θα στερήσει φέτος από τα παιδιά τη πολυτέλεια των δώρων τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά. Τη στιγμή που οι ίδιοι οι γονείς δε παίρνουν «το δώρο των εορτών» και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά σε βασικές ανάγκες των παιδιών τους -λόγω γενικευμένων περικοπών στους μισθούς τους- είναι φυσικό να περιορίσουν οτιδήποτε επιβαρυντικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστική είναι η ιστοσελίδα της αγγλικής εφημερίδας Guardian η οποία απεικονίζει με τραγελαφικό τρόπο τις σκέψεις των Ευρωπαίων για την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Η Guardian καλεί φέτος τα Χριστούγεννα τους αναγνώστες της να επιλέξουν να στείλουν τις ευχές τους με μία από τις εορταστικές κάρτες που φιλοτέχνησε ο γελοιογράφος Kipper Williams. Σε μία από αυτές ο Αι Βασίλης περνάει με το έλκηθρο του πάνω από την Αθήνα χωρίς να κάνει στάση. Μάλιστα, όπως φαίνεται καθαρά στο σκίτσο, δίνει εντολή στους τάρανδους να συνεχίσουν ακάθεκτοι το ταξίδι τους με προορισμό άλλες χώρες για να διανέμουν τα δώρα τους. Σύμφωνα με τη παράδοση, ο Αι Βασίλης δεν κάνει δώρα στα παιδιά που έδειξαν αλαζονική και απείθαρχη συμπεριφορά το τρέχον έτος.. και ερωτώ τους Άγγλους.. ένας ολόκληρος λαός δε θα πάρει δώρα επειδή τα «παιδιά» της βουλής δεν ήταν «καλά παιδιά»; Δεν είναι άδικο;!

Βέβαια, δεν ακούτε και κάτι πρωτότυπο. Το δώρο των Χριστουγέννων, περικόπηκε πολύ πριν έρθουν τα Χριστούγεννα με αυτό το οικονομικό κατρακύλισμα που βιώνουμε. Ωστόσο είναι φανερό, στο γράμμα του παιδιού το 2012, ότι πλέον δεν έχει ανάγκη τόσο τα δώρα και τα υλικά αγαθά όσο την καλή υγεία της οικογένειας του και του κόσμου γύρω του καθώς και τη συλλογική τους ευδαιμονία. Νομίζω ότι ίσως οι καιροί που περνάμε λειτουργούν σαν χαστούκι που σταδιακά μας ξυπνάει από τη χειμέρια νάρκη στην οποία είχαμε πέσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τότε που η ζωή άρχιζε και τελείωνε βασισμένη στα υλικά αγαθά, τότε που η ευτυχία ήταν άμεσα συνδεδεμένη από το έχειν. Ενδεικτική είναι φέτος το χειμώνα η καμπάνια γνωστού τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος αναφέρει ότι «Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι πράγματα!!!»

Τελειώνοντας, για όλους εμάς τους Ορθόδοξους χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και γι αυτό θεωρείται ο εμπνευστής και ο πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία θεωρείται ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Δεδομένου λοιπόν ότι ο Αι Βασίλης δε θα μας επισκεφτεί φέτος.. λέτε το 2013 να είναι κακότυχο και δυσοίωνο εξαιτίας 300 «κατσικοπόδαρων» κακών «παιδιών» που πάνε σε ένα «σχολείο» που λέγεται Βουλή των Ελλήνων η οποία -μεταξύ μας- μόνο των Ελλήνων δεν είναι;;; Μπορεί τελικά να μας στέρησαν τα «δώρα» των εορτών, δε πρόκειται όμως να μας στερήσουν τις ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές αυτές τις μέρες διότι όπως είπε και ο Ν. Καζαντζάκης «το φως ορκίστηκε να μη παραδοθεί»… ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Δήμητρα Σιαχάμη

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Email: dimitra.s1990@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: