Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΤΙΣ 17.500 ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

1.727 ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τις 17.500 φτάνουν οι αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων που έχει καταθέσει σε τράπεζες η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών. 
Η ομοσπονδία υπογραμμίζει πως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος όσων προσφεύγουν στη διαδικασία είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και μικροεπαγγελματίες που δηλώνουν πως οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν με κλείσιμο, οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ακόμη και με ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, και ζητά έτσι «πιο ριζοσπαστική» νομοθετική πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της την Τρίτη η ομοσπονδία, το 20% των εμπλεκομένων είναι συνταξιούχοι, περίπου το 35% άνεργοι και ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-55 ετών πράγμα που σημαίνει κατά την ομοσπονδία ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα ενταχθούν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.


Επίσης το 30% των εμπλεκομένων είναι μισθωτοί και τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί την τελευταία τριετία από 20% μέχρι 50% και παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ανέρχεται στο 40%, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους με καθυστέρηση.
Το 15% αφορά μικροεπαγγελματίες και ελεύθερους επαγγελματίες εκ των οποίων περίπου 90% δηλώνει ότι η επιχείρηση του οδηγείται σε λουκέτο.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η ομοσπονδία σημειώνει ότι την επόμενη πενταετία, ακόμη και με την έκδοση της πλέον ευνοϊκής δικαστικής απόφασης με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκύπτει ότι το 80% από τους παραπάνω εμπλεκόμενους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανείων τους.
Ζητάει λοιπόν «μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με πιο ριζοσπαστικό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: