Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι καλλιτέχνες είναι και οι ίδιοι παιδιά, που ξέχασαν απλά να μεγαλώσουν.

Καλησπέρα σας
Ονομάζομαι  Βιλλιώτη Μαρία (πνοές τέχνης) και είμαι μέλος της ομάδας ''Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά''. Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα από καλλιτέχνες κυρίως ζωγράφους που σκοπό έχει να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. 
Με διάφορες εκθέσεις που διοργανώνουμε συλλέγουμε πίνακες και στη συνέχεια τους δωρίζουμε σε ιδρύματα  για να στολίσουν και να δώσουν χρώμα στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους των παιδιών. Επίσης φτιάχνουμε τοιχογραφίες στα ιδρύματα, ζωγραφίζουμε με τα παιδιά και γενικώς προσπαθούμε να ομορφύνουμε τον κόσμο τους. 
Επειδή όπως έχω διαπιστώσει το blog σας δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν στα παιδιά παίρνω το θάρρος να σας ζητήσω να κάνετε κάποια ανάρτηση για την ομάδα μας που να μιλά για τις δραστηριότητές της κι έτσι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να μας γνωρίσουν και να έρθουν κοντά μας. Επισυνάπτω ένα κείμενο που περιλαμβάνει τα πάντα γύρω από την ομάδα και  επίσης επισυνάπτω και κάποιες φωτογραφίες που μπορείτε να συμπεριλάβετε. Η πρώτη είναι το σήμα μας και η δεύτερη η τοιχογραφία που ζωγραφίσαμε σε ίδρυμα στον Περισσό. Παρακαλώ ενημερώστε με για την πρόθεσή σας και εάν χρειαστείτε οποιαδήποτε διευκρίνηση στη διάθεσή σας.
Ευχαριστώ
Maria Villioti

ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
τοιχογραφία που ζωγραφίσαμε σε ίδρυμα στον Περισσό
Το κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.
Τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει, σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον άνθρωπο, είναι πάρα πολλά. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από εκείνους που περιβάλλονται από μουντά χρώματα. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με την τέχνη δρα στα παιδιά ψυχοθεραπευτικά και τα βοηθά να ονειρευτούν και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη τους κάποιοι καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- από πολλά μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Τρίπολη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Βέροια,  Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο κ.ά.) ακόμα κι από εξωτερικό (Αγγλία), πήραν τα πινέλα τους και αποφάσισαν να δράσουν στα πλαίσια ενός κοινού στόχου: Περισσότερα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ σ΄ένα πολύχρωμο κι αισιόδοξο περιβάλλον.
Οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», αυτό το όνομα έδωσαν στην ομάδα τους, είναι μια εθελοντική κίνηση που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος (project) και έχει ως στόχο να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ακόμα και σε νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας έργα για τους χώρους και τα δωμάτιά τους.
Οι καλλιτέχνες είναι και οι ίδιοι παιδιά, που ξέχασαν απλά να μεγαλώσουν. Ανακατεύουν τα χρώματά τους, συνεργάζονται, συνομιλούν, παίζουν, δημιουργούν. Τους ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά κι η τέχνη ως δράση, όχι απλά σαν έργο τέχνης που στολίζει έναν χώρο ή εκφράζει μια θέση-στάση-φιλοσοφία. Όταν μάλιστα ανακαλύπτουν και μικρούς καλλιτέχνες ανάμεσα στα παιδιά τότε ο ενθουσιασμός τους μεγαλώνει.
Η φιλοδοξία τους είναι να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή από γενιά σε γενιά και με τα χρώματα τους να δώσουν χαρά κι αισιοδοξία σε πολλά παιδιά στην Αθήνα, αλλά και σ΄ άλλες πόλεις της χώρας μας. Ήδη υπάρχουν ιδέες και προτάσεις, από μέλη μας, για Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.
Οι Δραστηριότητες τους ως τώρα
Η καλλιτεχνική αυτή κίνηση τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της κι έχει την ορμή και την διάθεση ενός παιδιού.
 Για την πρώτη δράση, φιλοτεχνήθηκαν έργα για την στέγη ανηλίκων Περισσού. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί μόνο αγόρια (ηλικίας από 8 μέχρι 18 χρονών).
Οι ίδιοι οι ζωγράφοι διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για να παραδώσουν τα έργα τους, τον Ιανουάριο του 2010. Τα παιδιά τα δέχτηκαν με πολλή χαρά και ενθουσιασμό και γιόρτασαν όλοι μαζί το γεγονός. Κάθε παιδί επέλεξε το έργο που θα κοσμεί το χώρο του, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα, ήδη, δύο παιδιά έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν σχέδιο και ζωγραφική κι οι εθελοντές μας σύντομα θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
Δεύτερη δράση, τον Αύγουστο του 2010, στην Αγιάσο Λέσβου, όπου παραδόθηκαν επίσης έργα για τα παιδιά που διαμένουν στην μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων.
Η τρίτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαΐου 2011, όπου φιλοτεχνήθηκε μια τοιχογραφία, στον εξωτερικό χώρο της στέγης ανηλίκων Περισσού. Θέμα είχε (μετά από συζήτηση με τα παιδιά) «Ήρωες της Ντίσνεϋ και διάστημα». Ο δήμος Ν. Ιωνίας πρόσφερε για τον σκοπό αυτό, απλόχερα, χρώματα και πινέλα. Τα παιδιά μετά το τέλος της τοιχογραφίας, ζήτησαν να φιλοτεχνηθεί και με την δική τους συμμετοχή τοιχογραφία και σε άλλον χώρο της στέγης κι είναι ένας από τους επόμενους στόχους της ομάδας.
Η τέταρτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2011, στην στέγη Ανηλίκων Πειραιά στα Καμίνια. Εκεί φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια και κατά την παράδοση των έργων, ακολούθησε μια μικρή γιορτή με face painting και ζωγραφική μαζί με τα παιδιά με σκοπό τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση.
 Έπειτα, η πέμπτη δράση ήταν η διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, στο Παναιτώλιο, στην Αλσούπολη Ν. Ιωνίας. με έργα καλλιτεχνών απ΄όλη την Ελλάδα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011.
 Στα εγκαίνια, στις 14 Οκτωβρίου 2011, εκτός από τον απλό κόσμο που τίμησε την προσπάθεια με την παρουσία του, ήρθαν και τα παιδιά από τη στέγη ανηλίκων Περισσού, μαζί με τη διευθύντριά τους. Χάρισαν μια υπέροχη ευχητήρια κάρτα στην ομάδα, που είχαν φτιάξει ομαδικά και η συγκίνηση κορυφώθηκε.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας (ο δήμος της Ν. Ιωνίας ήταν αρωγός στην προσπάθεια μας),καθώς κι ο παραμυθάς Δημήτρης Προύσαλης, ο οποίος αφηγήθηκε σε όλους ένα παραμύθι, που είχε θέμα έναν ζωγράφο.
Η έκθεση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση περισσοτέρων ατόμων κι ειδικά ζωγράφων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) απ΄όλη την Ελλάδα και την ένταξη τους στην ομάδα.
Η ανταπόκριση ήταν αυθόρμητη και συγκινητική απ΄όλες τις γωνιές της χώρας (Πελοπόννησο, Ρόδο, Χίο, Βέροια, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή κ.ά.). Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αποστολή έργων από τον μορφωτικό όμιλο Βελβεντού Κοζάνης (τα υπέροχα έργα φιλοτέχνησαν έφηβοι για το σκοπό της έκθεσης, μέσα στο καλοκαίρι, με την διδασκαλία και την φροντίδα της δασκάλας τους).
Η επόμενη δράση μας είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30, όπου μέρος των έργων από την έκθεση στο Παναιτώλιο, θα δοθούν στο Ζάννειο ίδρυμα που βρίσκεται στην Εκάλη. Μαζί με την παράδοση θα πραγματοποιηθούν  και διάφορα δρώμενα για τα παιδιά.
Συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες
Παράλληλα οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» στα πλαίσια συνεργασίας με άλλες εθελοντικές ομάδες συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις-δραστηριότητες. Άλλωστε, η συνεργασία ομάδων μπορεί να κάνει θαύματα.
Έτσι, στις 2 Οκτωβρίου 2011 οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετείχαν στο 1o φεστιβάλ εθελοντικών ομάδων στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι (Wonder festival). Στο περίπτερο της ομάδας έγινε παρουσίαση και ενημέρωση των άλλων ομάδων και των επισκεπτών για τις δράσεις και τους στόχους  τους. Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση δυο  (χειροποίητων) αφισών και παράλληλα, με τη συνδρομή ενός ηθοποιού και τριών εμψυχωτών-κλόουν, πραγματοποιήθηκε δρώμενο με την συμμετοχή των παιδιών, που είχε ως θέμα τα χρώματα.
 Τα παιδιά διασκέδασαν και με face painting στον εξωτερικό χώρο.
 Επίσης, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011 οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετείχαν στον δεύτερο μαραθώνιο αγάπης της εθελοντικής ομάδας DANCE FOR A CAUSE, κάνοντας μαθήματα ζωγραφικής και Face painting στα παιδιά. Τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης, θα διατεθούν στους συλλόγους “Η ΠΙΣΤΗ” και “ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ”.
 Μελλοντική κίνηση της ομάδας είναι η συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ». Τα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων Αγ.Σοφία, στην πτέρυγα ΕΛΠΙΔΑ.
Μέλη της ομάδας θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με ζωγραφική και κατασκευές.
 Επίσης η ομάδα θα λάβει μέρος στην έκθεση ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί στο Π. Φάληρο, στο πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος», από τις 11 μέχρι 24 Φλεβάρη 2012, που διοργανώνεται από την «ΠΙΣΤΗ» με έργα των παιδιών και καλλιτεχνών.
 Όλα τα έργα θα πωληθούν σε συμβολική τιμή, από την ΠΙΣΤΗ, με σκοπό να αγοραστούν υλικά ζωγραφικής για τις δραστηριότητες των παιδιών.
ΝΕΑ ΜΕΛΗ είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα, για να συμβάλλουν στο έργο τους, καθώς εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των ιδρυμάτων και αυξάνονται οι ανάγκες.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους:
6973.748.298 (Ειρήνη Κουρτζέλλη)
Στο Facebook  στη σελίδα:  ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Επίσης, γίνονται δεκτές προσφορές-χορηγίες σε χρώματα και υλικά ζωγραφικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: