Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

τίμησαν το Ιερότερο πρόσωπο της ορθοδοξίας,την Παναγία

Πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά του κάμπου της Αργολίδας τίμησαν το Ιερότερο πρόσωπο της ορθοδοξίας,την Παναγία μας στο χωριό Αργολικό του δήμου Ναυπλίου.Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών, για να ζήσουν κατανυκτικές στιγμές σε αυτό που έχει πλέον καθιερωθεί να λέγεται ως Πάσχα του καλοκαιριού και να τιμήσουν την Υπέραγία Θεοτόκο.Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε στον ιερο ναό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Παναγιώτης πλαισιομένος κι από άλλους ιερείς των γύρω περιοχών. Στο τέλος του πανηγυρικο'υ εσπερινού, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιερής εικόνας στα στενά γραφικά δρομάκια του χωριού,με μικρά κοριτσάκια ντυμένα αγγελάκια και την συμμετοχή των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Από τον εορτασμό της κοιμήσεως της Παναγιάς δεν έλειψε και φέτος ο Πρώην Νομάρχης Αργολίδας Β.Σωτηρόπουλος με τη σύζυγο του,μιας και το χωριό Αργολικό είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Το παρών έδωσαν επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Ανδριανός ,ο Αντιπεριφεριάρχης Αναστάσιος Χειβιδόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Ναυπλίου Χρήστος Καρέλης και Αλέξανδρος Λυκομήτρος.

Η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Δεκαπενταύγουστο θεωρείτο το Πάσχα του Καλοκαιριού .Πλήθος κόσμου καθημερινά πηγαίνει στις εκκλησίες τα μοναστήρια να ανάψει ένα κεράκι , να προσευχηθεί στην Παναγία, ο καθένας για το δικό του πρόβλημα.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού».

Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία ανελήφθη στους ουρανούς.

Κατά την παράδοση, είθισται περίοδος νηστείας για τη συγκεκριμένη εορτή, που καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, εκείνη πριν την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και εκείνη πριν της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύετε το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται το ψάρι. Κατά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός κι αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: