Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Ευαγγελιστου και Θεολόγου Αγίου Ιωάννου στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην πανέμορφη παραλία της πόλης Ναυπλίου , την Καραθώνα .Πρόκειται για ένα Μονυδριο άγνωστο του πότε φτιάχθηκε αλλά βάση κάποιον μαρτυριών ήταν μετόχι της Βυζαντινής μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στην περιοχή Τσέλου Ασίνης.Το εκκλησάκι αυτό είναι ένα πανέμορφο στολίδι για την περιοχή με θέα την παραλία ,όπου κανείς από εκεί μπορεί να δει την δύση του Ηλίου .Πέριξ του ναου υπάρχουν κελιά που φανερώνουν πως κάποτε εκεί ζούσαν καλογεροι.Από τον ναό σωζονται κάποιες παλιές εικόνες όπως του Αγίου Ιωάννου και η ψηλάφησης του Θωμά.Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημοσθένης Γάτζιος μαζί με τον υιό του πατέρα Ηλία.Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου γύρω από το μονύδριο αυτό.

Βίος και απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 8 Μαΐου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής

Ο Ιωάννης ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και νεώτερος αδελφός του αποστόλου Ιακώβου. Στην αρχή ήταν μαθητής του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και κατόπιν έγινε μαθητής του Κυρίου. Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και μάλιστα μαθητής «ον ηγαπα ο Ιησους» (Ιωαν. ια΄ 20), δηλαδή, τον οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η Εκκλησία του απένειμε την προσωνυμία του Θεολόγου και στην αγιογραφία εικονίζεται με έναν αετό κοντά στο κεφάλι του.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο Ευαγγελιστής της αγάπης. Όχι μόνο γιατί αναφέρεται συνεχώς στην αγάπη, αλλά κυρίως γιατί την βίωνε και την εξέφραζε. Αγαπούσε πολύ τον Διδάσκαλό του. Τον ακολούθησε και στις πιο δύσκολες ώρες της επίγειας ζωής Του. Όταν οι άλλοι μαθητές ήταν κρυμμένοι «διά τον φόβον των Ιουδαίων», αυτός ήταν παρών στην σύλληψή Του, στην δίκη και στον Γολγοθά, όπου κάτω από τον Σταυρό του εμπιστεύθηκε ο Χριστός την μητέρα Του. Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τον Πέτρο αποτελούσαν την τριάδα τον μαθητών που έλαβε μαζί του ο Χριστός στην ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, στο όρος Θαβώρ, όπου «μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών», καθώς και στην Γεσθημανή, όπου προσευχήθηκε πριν από το πάθος Του.

Ο Ιωάννης είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου στην Καινή Διαθήκη, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης, καθώς επίσης τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκάλυψης.

Τη ζωή του κοντά στον Κύριο τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Ο Ιωάννης συνέχισε έντονα την δράση του και μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Αυτός και ο Πέτρος ήταν οι πρώτοι που κήρυξαν μετά την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος σε όλο τον κόσμο το λόγο του Κυρίου.

Η παράδοση, επίσης, μας λέει ότι ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία, και ιδιαίτερα στην Έφεσο, όπου με την προσευχή του κατέστρεψε το ναό της Αρτέμιδος και οδήγησε στο Χριστιανισμό τετρακόσιες χιλιάδες ειδωλολάτρες. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Πάτμο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη.

Ο Ιωάννης έζησε γύρω στα 100 χρόνια (κοιμήθηκε ειρηνικά γύρω στο 105 με 106 μ.Χ.). Εκείνο, όμως, που αξίζει να αναφέρουμε, είναι η φράση που συνεχώς έλεγε στους μαθητές του: «Τεκνια, αγαπατε αλληλους» (Ιωαν. ιγ΄ 34), που σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του ρώτησαν γιατί συνεχώς τους λέει την ίδια φράση, αυτός απάντησε «διότι είναι εντολή του Κυρίου, και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: