Σάββατο 16 Μαΐου 2009

HΜαρία Δαμανάκη στο Ναύπλιο με θέμα: ο Πολιτισμός στην Περιφέρεια

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο συνολικός απολογισμός της πενταετίας της Ν.Δ. στο τιμόνι της χώρας έχει χρώμα γκρίζο και πολλά θύματα. Αναμφισβήτητα μεγάλο θύμα της υπήρξε ο πολιτισμός. Επί των ημερών της Καραμανλικής διακυβέρνησης, ο πολιτισμός όχι μόνον κατάντησε συνώνυμο σκανδάλων και διαφθοράς στην κορυφή, αλλά συνολικά βυθίστηκε στην παρακμή, την πρωτοφανή συρρίκνωση κάθε δράσης και την απόλυτη ευνοιοκρατία. Αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό και καταδικάζεται από την πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και από χθεσινούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Και θέλω να πω μετά λόγου γνώσεως πως τα όποια έργα πολιτισμού, με περισσή αυταρέσκεια εμφανίζουν κατά καιρούς οι Υπουργοί της Ν.Δ., όπως τελευταία το εξαιρετικό Μουσείο του Ναυπλίου, που εγκαινίασε μετά βαϊων και κλάδων ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς δεν είναι τίποτα άλλο παρά έργα υποδομής που εμπνεύστηκε και σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ και πέτυχε την χρηματοδότηση τους από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που στήριξαν το έργο αυτό. Είναι λυπηρό αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω πως η γαλάζια ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν σχεδίασε και προχώρησε τίποτα, αλλά κατήργησε με επιλογή της ακόμη και το Τομεακό Πρόγραμμα που πάντα διέθετε ο πολιτισμός και όφειλε να έχει εκπονήσει στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. Πώς λοιπόν θα προχωρήσει το έργο για το Μουσείο του Άργους για το οποίο έχουν προχωρήσει οι μελέτες, πως θα αναδειχθεί ο μοναδικός πολιτιστικός πλούτος με τον οποίο η ιστορία προίκισε την Αργολίδα; Με τα ανύπαρκτα κονδύλια του ΥΠΠΟ; Eμείς είμαστε σαφείς. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην άμεση διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και τη συγκρότηση Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Πολιτισμό. To έχουμε από καιρό προτείνει στους κυβερνώντες αλλά πέφτουμε σε κλειστά και αδιάφορα αυτιά παραγόντων που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το προσωπικό τους μέλλον και η αυριανή μάχη διαδοχής στην ηττημένη στις εκλογές Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει βεβαίως μόνο στην αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης. Έχει θέσει σε δημόσια συζήτηση ένα πλήρες πρόγραμμα για τον πολιτισμό που στοχεύει να τον μετατρέψει από καταναλωτικό πεδίο σε παραγωγική δύναμη.

Στη νέα πολιτιστική του πρόταση, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την αντιμετώπιση κάθε καθεστώτος και κατάστασης που δημιουργεί πολιτισμικές ανισότητες και διακρίσεις στη δημόσια σφαίρα. Ανισότητες σε βάρος των ασθενέστερων και των αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων. Νέες ανισότητες της ψηφιακής εποχής στη διακίνηση της πληροφορίας της γνώσης, της απόλαυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω διαδικτύου, στην ελεύθερη ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού προϊόντος. Ανισότητες και διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνότητας και άλλες πολιτισμικές διαφορές. Ανισότητες στην κατανομή και αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων. Περιφερειακές ανισότητες.

Η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό έχει αναδειχθεί σε βασική παράμετρο των κοινωνικών διεκδικήσεων στο σύγχρονο κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής τα νέα αιτήματα που αναδεικνύονται με έμφαση σε αυτό της ανακατανομής του πολιτισμικού κεφαλαίου από το κέντρο προς την περιφέρεια. Η μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης, συμμετοχής και κατανομής πόρων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας όπως και μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων έχει πρωτεύοντα ρόλο στο πρόγραμμά μας. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε πολλά παλαιότερα αλλά και νέα χρήσιμα εργαλεία. Εισηγούμαστε:

- τη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων πολιτισμού (θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών τεχνών) απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη την Ελλάδα.

- ανοικτές, ισότιμες, δημοσιοποιημένες και απολύτως διαφανείς διαδικασίες επιλογής στην ενίσχυση από την πολιτεία των περιφερειακών πολιτιστικών δράσεων. Κυρίως στη βάση συγκεκριμένων ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς κομματισμό και πελατειακή αντίληψη , αλλά και έγκαιρη χρηματοδότηση όσων επιλεγούν.

- ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των πρωτοεμφανιζόμενων και νέων δημιουργών

- δημιουργία συνθηκών ευνοϊκής ανάπτυξης των δομών παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε κάθε περιφέρεια , με ποιοτικά κριτήρια και πιστοποιημένες διαδικασίες.

- προώθηση «έξυπνων υπηρεσιών και προϊόντων στην τοπική τουριστική αγορά.

- ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και δημιουργία πλήρους και με διαρκή ενημέρωση Εθνικού Αρχείου Μνημείων

- Ανάληψη «εμβληματικών δράσεων» και πρωτοβουλιών, όπως «η μνήμη της πόλης» με την ειδική σηματοδότηση των πολιτιστικών σημείων, των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων.

- Ανάδειξη και προστασία του μοναδικού ελληνικού τοπίου. Επαναφορά και καθολική εφαρμογή του θεσμού της «Απόσυρσης κτιρίων», ιδιαίτερα στις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές ή σε περιοχές μεγάλης ιστορικής αξίας όπως η δική σας.

- Περαιτέρω ανάπτυξη (και σε άλλες πόλεις, όπως το Ναύπλιο) των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων (με την ονομασία «Ανάπλαση ιστορικών κέντρων». Ολόκληρη η Περιφέρεια του Ναυπλίου - Άργους - Μυκηνών - Επιδαύρου μπορεί να οργανωθεί σε μεγάλη ενιαία πολιτιστική περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: