Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ


Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί και να γίνει το επιστέγασμα στις αλλοτριωτικές συνθήκες που ήδη υπάρχουν στη σύγχρονη διαβίωση. Η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, η κατάθλιψη που πολλές φορές οδηγεί ακόμα και στην αυτοκτονία καταδεικνύουν ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες είναι περισσότερο ευάλωτες από άλλες. Τέτοιες ομάδες αποτελούν ως επί το πλείστον οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές δυνατότητες και βέβαια όλες οι ομάδες που η κοινωνία τους έχει αποκλείσει κατά κάποιο τρόπο.



 Η παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με την ύπαρξη κοινωνικών δομών που εξισορροπούν σε μεγάλο βαθμό κοινωνικές αδυναμίες.
 Η υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, Κηφη, Κδαπ αποτελούν όαση για αυτές τις ομάδες.
Βασικός σκοπός των παραπάνω προγραμμάτων είναι να παραμείνουν τόσο τα ηλικιωμένα άτομα όσο και τα άτομα με ειδικές δυνατότητες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να αποδεσμευτεί παραγωγική δύναμη, δηλαδή τα ενεργά μέλη της οικογένειας να μπορούν να εργαστούν. Είναι υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους και αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από τη σπουδαιότητά τους ως κοινωνικό λειτούργημα δίνουν ουσιαστική ανάσα ζωής σε ευπαθείς ομάδες. Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας διαφαίνεται από την ύπαρξη τέτοιων κοινωνικών προγραμμάτων όπως επίσης και από την ποιότητα ζωής των ευπαθών ομάδων
. Η παροχή υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης . Όσο υπάρχουν άνθρωποι επιβάλλεται η ύπαρξη τέτοιου τύπου κοινωνικών δομών και όσο υφίσταται κρίση κρίνεται αναγκαία όχι μόνο η καθιέρωση- θεσμοθέτηση των υπάρχουσων δομών αλλά και η επέκταση τους.
ομάδας Βοήθεια Στο Σπίτι-Κδαπ-Κηφη νομού Αργολίδας.
https://www.facebook.com/groups/1463426340606249/

Δεν υπάρχουν σχόλια: