Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων προωθεί η ελληνική πρoεδρία ΚΑΙ Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ


ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ,ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΩΝ,ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΝΑΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΔΙΝΑΝ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ
Που κρύφτηκαν όλοι αυτοί οι διαρολογιοι με τις επερωτήσεις!:
Επιφυλάξεις για το ρόλο των εταιρειών βιοτεχνολογίας
Υπό την πρόταση της ελληνικής προεδρίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν στο Λουξεμβούργο σε συμβιβαστική πολιτική συμφωνία που δίνει στα κράτη μέλη την επιλογή να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), με σαφείς υποχωρήσεις στις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων, σαν τις Monsato, Amflora, Pioneer.


«Όλα τα κράτη, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμφώνησαν σ' αυτό τον συμβιβασμό» ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, με βάση τη συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο προέδρευσε.

Η πολιτική συμφωνία είναι ένα στάδιο στη διαδικασία. Θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Δυστυχώς η πρόταση αυτή προωθήθηκε από μια ελληνική προεδρία, που ασκούσε ένα από τα λίγα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που ήταν παραδοσιακά αντίθετο στα μεταλλαγμένα, σχολίαζε πρόσφατα στην "Ε" ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβαίας. Η θέση αυτή φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε στην ελληνική πλευρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από κρυφές διαβουλεύσες και πιέσεις, σημειώνει.

Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε κράτος να απαγορεύει την καλλιέργεια ενός ΓΤΟ σε ολόκληρη την επικράτειά του ή σε τμήμα της για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον, όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της διασποράς των ΓΤΟ.

Τα κράτη μέλη που τάσσονται κατά των ΓΤΟ δεν θα μπορούν αντιθέτως να απαγορεύουν τη διαμετακόμιση εγκεκριμένων ΓΤΟ μέσω του εδάφους τους.

Με τη συμφωνία αυτή, τα εδάφη της ΕΕ καθίστανται στο εξής διαθέσιμα για την καλλιέργεια ΓΤΟ, ένα μέτρο που περιμένουν εδώ και 14 χρόνια οι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί παραγωγοί σπόρων.

Τέσσερις ΓΤΟ έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας, αλλά μόνον ένας καλλιεργείται ακόμη: ο αραβόσιτος MON810 του αμερικανικού ομίλου Monsanto, ο οποίος ζήτησε την ανανέωση αυτής της έγκρισης. Οι άλλοι, δύο αραβόσιτοι (BT176 και T25) και η πατάτα Amflora, έχουν εγκαταλειφθεί. Όμως, έξι αιτήματα καλλιέργειας ΓΤΟ περιμένουν έγκριση, μεταξύ των οποίων ο αραβόσιτος TC1507 του ομίλου Pioneer.

«Το νέο σύστημα εγγυάται στα κράτη τη δυνατότητα της επιλογής, αν επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή όχι» εξήγησε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αυτό το νέο σύστημα «επιτρέπει να έχουμε κάτι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του καθενός» δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η Ολλανδέζα υπουργός Βίλμα Μάνσφελντ.

Η ομόλογός της του Λουξεμβούργου Καρόλ Ντίσμπουργκ εξέφρασε, αντιθέτως, σοβαρές επιφυλάξεις για τη λύση που επικράτησε, εξαιτίας του «σημαντικού ρόλου που δίδεται στις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας» και εξέφρασε φόβους πως θα υπάρξει στην ΕΕ «ένα κύμα έγκρισης καλλιεργειών».

Το Βέλγιο απέσχε, αλλά ο εκπρόσωπός του, ο διπλωμάτης Ολιβιέ Μπελ, δεν εξήγησε τη θέση του. Η βελγική κυβέρνηση, η οποία τελεί υπό παραίτηση, διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

«Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ώστε πέρα από τις διακηρύξεις αρχών να θεσμοθετηθεί και αξιόπιστο νομικό «οπλοστάσιο» για να μπορούν στην πράξη τα Κράτη Μέλη να εμποδίζουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ στην επικράτειά τους», σχολίασε ο Γ. Μανιάτης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Μανιάτης επανέλαβε την εθνική θέση ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=434305

Δεν υπάρχουν σχόλια: