Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Όθων Σ. Νικολόπουλος


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εφαρμογή, όχι ως λόγια του αέρα.Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής σύγκρουσης και σε συνθήκες 
• μείωσης των θεσμοθετημένων κρατικών πόρων, 
• μείωση του απασχολούμενου
 σε αυτήν προσωπικού,
• επικράτησης των μικροκομματικών συμφερόντων,
• ο νεποτισμός (οικογενειοκρατία),
• η εξυπηρέτηση φίλων



Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος εξελίχθηκαν πάντα σε βάρος της Αυτοδιοίκησης και αυτό γιατί το κράτος ήταν πάντα συγκεντρωτικό και με συγκεντρωτικές αντιλήψεις με βασική συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι το πιο μεγάλο θύμα της κρίσης.
Τα παραπάνω δομικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης αυτοδιοικητικής πραγματικότητας μπορούμε και πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα αλλάξουμε.
Οι Προοδευτικές Δυνάμεις στο δήμο και στην περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί, ακόμα και τώρα στα δύσκολα, όταν όλα καταρρέουν, να δείξουν ότι μπορούν να διοικήσουν και να δώσουν λύσεις ουσιαστικές και προς όφελος της κοινωνίας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να υπάρξει σοβαρή Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, αν δεν έχει πόρους. Τη δυνατότητα δηλαδή, να εφαρμόσει αυτά που λέει.
Η πιθανή νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να είναι η αρχή μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής στη περιοχή μας.
Προοδευτική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρώτα απ' όλα ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μετουσιώνεται σε προγραμματικές θέσεις και κοστολογημένες εφαρμογές. Η αποκέντρωση στις τοπικές κοινότητες του καλλικρατικού δήμου, η συμμετοχή και αναλογική εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων, η διαφάνεια, η διαβούλευση, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων & των συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας και αυτοδιαχειριζόμενων χώρων/δραστηριοτήτων με απώτερο σκοπό την μείωση της ανεργίας είναι όχι μόνο μια άλλη νοοτροπία ιδεών και προτάσεων αλλά και μοχλός εξόδου από την κρίση η οποία σήμερα συντρίβει τη συνοχή και δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας.
Η Προοδευτική Πολιτική πρέπει να καθορίσει το μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης μέρας. Πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουμε τις διαδρομές του παρελθόντος που έφτασαν την Ελλάδα σε πρωτίστως αξιακή & ηθική χρεοκοπία και δευτερεύοντος σε οικονομική χρεοκοπία. Είναι η κατάλληλη ώρα για να μιλήσουμε και να εφαρμόσουμε στο μετρό του εφικτού μοντέλα βιώσιμης ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης, με πλήρη σεβασμό και κατανόηση στα όρια της φέρουσας ικανότητας των περιοχών. Να μιλήσουμε για μια τοπική οικονομία που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας.
ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ & ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Επιβάλλεται να οργανώσουμε ένα άλλο μοντέλο μετακίνησης για την καθημερινότητα του πολίτη με απόλυτη
• προώθηση των ΜΜΜ και ιδίως των μέσων σταθερής τροχιάς (αστική & περιαστική συγκοινωνία),
• με διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών & των ΑμεΑ, των ποδηλατών (πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι).
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην αισθητική της πόλης με
• διάσωση των ελεύθερων χώρων,
• των ιστορικών κτηρίων και μνημείων
• επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων ώστε να μην εμφανίζονται νεκρές ζώνες - «νεκρές πόλεις» μέσα στην πόλη και τους οικισμούς
• συντήρηση των υποδομών μπορούμε να αντιστρέψουμε γρήγορα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος το σκηνικό παρακμής - εγκατάλειψης που πλημμυρίζει πολλές από τις συνοικίες του δήμου
• επέμβαση πέρα από το ανενεργό κτηριακό απόθεμα των πόλεων και στο ενεργό με καινοτόμες προτάσεις αναβάθμισής τους

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
• Ανατροπή του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και εισαγωγή της διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων με σκοπό την μείωση του όγκου διαχείρισης, την ανακύκλωση των υλικών και τη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία με ταυτόχρονη σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
• εξοικονόμηση ενέργειας και τη συμβολή των πόλεων για τη μείωση των ρύπων και της συμβολής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
• αντιμετώπιση σε βάθος χρόνου της ενεργειακής φτώχειας.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την έμφαση στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και όχι με επιστροφή στα καταστροφικά μοντέλα του παρελθόντος της διαρκούς επέκτασης των πολεοδομικών ιστών που στο τέλος καταβρόχθιζαν τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
• Κέντρα Βοήθειας για εξασφάλιση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικού εξοπλισμού, κλπ. ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων
• Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία
• Κοινωνικά Παντοπωλεία
• Βοήθεια στο Σπίτι
• Το συντονισμό της δράσης υπόλοιπων φορέων κοινωνικής αρωγής στο Δήμο (Εκκλησία, Ιδρύματα, ΜΚΟ κτλ), ώστε αυτή να γίνεται κατά τρόπο αποτελεσματικό και συμπληρωματικό στις προσπάθειες του Δήμου καλύπτοντας όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Δημιουργία γραφείου Διασύνδεσης/Σταδιοδρομίας για την ουσιαστική υποστήριξη των ανέργων στην εξεύρεση θέσεων εργασίας μέσα από υπεύθυνη και αξιόπιστη διασύνδεση των επιχειρήσεων/ φορέων του Δήμου με τους όλους τους ανέργους του Δήμου που αναζητούν εργασία.Έχει πολλαπλή σημασία το «να νικήσουμε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όχι για μας, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον αυτάρεσκο εγωισμό, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα είναι βασικοί μοχλοβραχίονες για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή & προκοπή.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Συγκρότηση υπηρεσίας αγροτικής ανάπτυξης του δήμου με σκοπό την καθοδήγηση και βοήθεια των αγροτών μας σε όλα τα αγροτικά ζητήματα όπως Νέοι Αγρότες, αναπτυξιακά προγράμματα του αγροτικού χώρου, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της περιοχής, φυτοπροστασία και ασφάλεια διακινούμενων τροφίμων καθώς και στην προώθηση της ολοκληρωμένης & βιολογικής καλλιέργειας.Και στο επίπεδο των ΜΜΕ σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς θα προωθήσουμε στη λειτουργία γραφείου βοήθειας και καθοδήγησης επιχειρήσεων του δήμου μας ώστε να ενταχθούν στα αναπτυξιακά προγράμματα που τους αφορούν, να γίνουν εξωστρεφείς και να μειώσουν το περιβαλλοντικό και ενεργειακό τους αποτύπωμα με ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Καλό αγώνα!

Όθων Σ. Νικολόπουλος
Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός- Περιβαλλοντολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Άργους Μυκηνών με το συνδυασμός «Άλλος Δρόμος» του Δημήτρη Νικητόπουλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΕ!
ΤΙΜΑΤΕ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ!
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ