Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ


Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών, η οποία σημειώθηκε στις 23.08 το βράδυ της Παρασκευής με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ύδρας, έγινε αισθητή και σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 111 χιλιόμετρα και το επίκεντρο υπολογίστηκε 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Ύδρας και 89 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Τόσο το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο όσο και το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο δίνουν διαφορετική εκτίμηση του μεγέθους του σεισμού, κάνοντας λόγο για 5,7 Ρίχτερ.




Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αλλά και τις κατά τόπους αρχές επίσης δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Ο κυριος  δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας,  ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο βάθος (περίπου 110 χιλιόμετρα) και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα.

Κάτοικοι της Αθήνας, της Κορίνθου, του Λουτρακίου, ακόμη και των Χανίων  ανέφεραν ότι ένιωσαν τη δόνηση, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια.

Σε επικοινωνία μας με το Α.Τ. Ύδρας, ο αξιωματικός υπηρεσίας δήλωσε πως η δόνηση έγινε αισθητή, αλλά δεν έχει λάβει αναφορές πολιτών για ζημιές. Επίσης, τηλεφωνήσαμε στα Α.Τ. Ερμιόνης, Κέας και Πόρου, και μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από το χτύπημα του εγκέλαδου, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, δεδομένου του μεγάλου εστιακού βάθους, που υπολογίστηκε στα 110 χλμ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιο Γκανά, η δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμοί. Όπως είπε, πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο στο Μυρτώο πέλαγος, περιοχή από την οποία μπορεί να προκληθούν αναλόγου μεγέθους σεισμοί.

Η διδάκτωρ σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιωάννα Καραγιάννη, η οποία μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε για μεμονωμένη περίπτωση ενός υποθαλάσσιου «σεισμού βάθους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: