Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

άρχισαν να ψάχνουν τις 218 offshore από ΚρανίδιΣτο μικροσκόπιο βρίσκονται συνολικά 218 offshore εταιρείες, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, των 24 εξωχώριων εταιρειών της Δ.Ο.Υ. Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου.
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδίου για τον φορολογικό έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν λάβει σειρά προτεραιότητας και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι συστήνεται ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)» η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο.

Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου και ενημερώνει ότι στοιχεία για εξωχώριες που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες, ερευνώνται από το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με παραγγελία του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, την ICIJ (International Consortium Investigative Journalists) με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη.

Εξάλλου οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ερευνούν τα σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «η φάμπρικα που ίδρυε 5.000 εταιρείες το χρόνο».

Όπως επίσης ενημερώνονται οι βουλευτές, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι off-shore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με την επεξεργασία 2,5 εκατομμυρίων αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών.
Πρόκειται για μυστικά αρχεία που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες και όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, στόχος της έρευνας ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των offshore.
Οι ερωτώντες επικαλούνται τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μόλις τέσσερις από τις 107 ελληνικές εταιρείες που εντοπίστηκαν είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Τονίζουν δε ότι μέρος της «νέας λίστας» που έχει δει το φως της δημοσιότητας, συσχετίζει με τις εξωχώριες αυτές εταιρείες πολιτικά και οικονομικά ισχυρά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: