Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τροφές «ακατάλληλες» για… καπνιστές


Αν καπνίζετε και επιθυμείτε να κόψετε το κάπνισμα πρέπει να μάθετε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου!
Κρέας
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Duke που πραγματοποιήθηκε από τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου F. Joseph McClernon, Ph.D, το κρέας είναι μια από τις τροφές που ίσως θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την προσπάθεια μας να διακόψουμε το κάπνισμα. Πολλοί καπνιστές αναφέρουν ότι το κρέας καθιστά τα τσιγάρα πιο ευχάριστα στη γεύση. Εξετάστε την αντικατάσταση του κρέατος με όσπρια και λαχανικά το πρώτο διάστημα της προσπάθειας σας να σταματήσετε το κάπνισμα. Εάν θέλετε να φάτε κρέας, επιλέξτε κάποιο είδος κρέατος που δεν συνηθίζατε να τρώτε συχνά όταν καπνίζατε.


Πικάντικα τρόφιμα
Αν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, μην επιλέξετε κάποιο μεξικάνικο εστιατόριο για να πάτε το βράδυ. Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν την επιθυμία για τσιγάρο σε πολλούς καπνιστές, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Αποφύγετε τις πιπεριές, τα πολλά μπαχαρικά και το μεξικάνικο ή το ινδικό φαγητό τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων που ξεκινήσατε την προσπάθεια σας να διακόψετε το κάπνισμα. Αντικαταστήστε τα πικάντικα τρόφιμα με άλλα γευστικά τρόφιμα, όπως τα ψητά λαχανικά και νοστιμίστε το φαγητό σας με βότανα και μπαχαρικά που δεν είναι πικάντικα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε στο φαγητό βασιλικό ή θυμάρι αντί για πιπέρι.
Γλυκά
Και τα γλυκά συγκαταλέγονται σε εκείνη την κατηγορία τροφίμων που δεν θα σας βοηθήσουν, αν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Τα παγωτά, τα μπισκότα, τα κέικ και η πολύ ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι σας, καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα. Αντικαταστήστε τα γλυκά που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη με φρέσκα φρούτα.
Άλλα τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε
Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα. Αποφύγετε δηλαδή τις τροφές που επιλέγατε να φάτε, όταν π.χ. βλέπατε μπάλα καπνίζοντας με τους φίλους σας ή τα φαγητά που συνηθίζατε να τρώτε στο εστιατόριο με τσιγάρο και ποτό.  Δεν είναι ανάγκη να αποφεύγετε τα αγαπημένα τρόφιμα για πάντα, καλό είναι όμως να τα αποφεύγετε τις πρώτες εβδομάδες της διακοπής του καπνίσματος που είστε πιο επιρρεπείς να υποκύψετε στο πειρασμό να ανάψετε ένα τσιγάρο μαζί ή μετά το φαγητό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: