Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πολιτικά παιχνίδια με μετανάστες και φαντάρους


Και ξαφνικά, όλως τυχαίως ένα μήνα πριν τις εκλογές, ένας τοπικός βουλευτής της ΝΔ διατυμπανίζει ότι θα ξαναλειτουργήσει ως Κέντρο νεοσυλλέκτων το στρατόπεδο Καλαμάτας. Το ΚΕΝ Καλαμάτας είχε κλείσει επί θητείας Πάνου Μπεγλίτη και ύστερα από καραμπόλα μεταξύ των ΚΕΝ Κορίνθου-Τρίπολης-Κορίνθου, υλοποιώντας το σχέδιο περιορισμού των μονάδων.

Χαρά και πανηγύρια για την τοπική κοινωνία και τα τοπικά ΜΜΕ. Και πραγματικά είναι να αναγνωρίζεις την… τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε ο βουλευτής, πρότυπο του καθεστώτος πελατειακών σχέσεων, ώστε το στρατόπεδο της Καλαμάτας να επαναλειτουργήσει ως κέντρο νεοσυλλέκτων αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Ο βουλευτής, μάλιστα, επικαλέστηκε τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Δεν υπάρχει συζήτηση, δεν τίθεται θέμα το καλύτερο στρατόπεδο της Ελλάδας να γίνει κέντρο λαθρομεταναστών» δήλωσε ο βουλευτής και επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.



Το ενδιαφέρον όμως της ιστορίας δε σταματά εδώ. Ο βουλευτής, ως μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ, είχε φροντίσει να ανοίξει ένα ακόμη άχρηστο στρατόπεδο στην Πελοπόννησο, προκειμένου να μην αφήσει ανικανοποίητη την εκλογική του πελατεία: κονδύλια σε εργολάβους, εξασφαλισμένη πελατεία που ανανεώνεται συνεχώς προς όφελος των εστιατόρων, των ενοικιαστών και των λοιπών «μεσαίων» της τοπικής κοινωνίας. Αλλά, εν τέλει, δεν είναι κακό να ενισχύεται η τοπική αγορά. Κακό είναι το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και εξίσου κακός ο τρόπος που προωθείται η ενίσχυση αυτή. 

Οι τοπικοί βουλευτές, πολιτευτές, κομματάρχες και τοπάρχες της Καλαμάτας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ώστε να μη μετατραπεί το στρατόπεδο της πόλης σε ένα μικρό Άουσβιτς μεταναστών. Οι λόγοι δεν είναι σε καμία περίπτωση ανθρωπιστικοί. Και το λέει απροκάλυπτα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας: «Εξοργίζομαι ακόμα και στην ιδέα ότι κάποιοι σκέφτηκαν να διαθέσουν το ιστορικό αυτό στρατόπεδο για έναν τέτοιο ρόλο». Η εκτίμηση του δημάρχου είναι ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί μια πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος εγκλεισμού μεταναστών σε στρατόπεδα αποκλειστικά στην Αττική. «Η Πελοπόννησος, με την εξαίρεση μιας – δύο περιοχών, αγροτικών κυρίως, δεν αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της Αττικής με τη μεταφορά ανθρώπων στην Πελοπόννησο».

Για την ιστορία μόνο να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο γενικός επιθεωρητής στρατού, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο ΚΕΝ Καλαμάτας, το είχε χαρακτηρίσει ως το καλύτερο στρατόπεδο από άποψης εγκαταστάσεων και -κατά συνέπεια- διαβίωσης ανθρώπων στη χώρα. Η Ελλάδα του 2012 βρίσκει τα εξιλαστήρια θύματά της στα τσακισμένα πρόσωπα των μεταναστών. Και στην Ελλάδα του 2012, οι άνθρωποι που την οδήγησαν στην καρδιά του κυκλώνα, εξακολουθούν να παίζουν τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα παιχνίδια τους.
http://www.mediasoup.gr/node/54544

Δεν υπάρχουν σχόλια: