Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημέρωση (γράφει η Δέσποινα Δημότση)

οι “βόρειοι” και οι “νότειοι”

«Βόρειοι» και «Νότιοι», δύο έννοιες που έχουν συνήθως γεωγραφική και μόνο σημασία αλλά και ευρύτερη έννοια. Όταν όμως χρησιμοποιούνται έμμεσα για άλλους, ύπουλους σκοπούς τότε γίνονται πραγματικά «επικίνδυνοι». Όταν αυτοί οι δύο γεωγραφικοί όροι χρησιμοποιούνται σκοπίμως λανθασμένα, «κρύβουν» τα στοιχεία της διαφοράς και της αντίθεσης και τις περισσότερες φορές πραγματικά πετυχαίνουν το σκοπό για τον οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί.


             Πρόσφορο έδαφος για να «δράσουν» έμμεσα οι όροι ως όροι διαχωρισμού βρίσκουν μέσω του …. ποδοσφαίρου. Οι φίλαθλοι τις περισσότερες φορές άθελα τους οδηγούνται σε αντεθνικά συνθήματα απλά για έναν αγώνα που λαμβάνει μέρος μέσα στην ίδια χώρα. Τα παραδείγματα είναι πολλά με το κυριότερο φίλαθλοι ομάδων της Βόρειας Ελλάδας εναντίον της Νότιας και το αντίστροφο. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται είναι επιεικώς απαράδεκτοι διότι τις περισσότερες φορές αναφέρονται στους αντιπάλους με ονομασίες χωρών που συνορεύουν με την χώρα μας. Ξέρουμε όλοι ότι πολλοί φίλαθλοι «κατηγορούν» τους φίλαθλους των άλλων ομάδων ως Βούλγαρους, Τούρκους κτλ. Απαράδεκτο μέσα στην χώρα να λαμβάνουν τόπο τέτοιοι χαρακτηρισμοί απλά για έναν αγώνα που στην ουσία μόνο θέαμα προσφέρει και όχι συμφέροντα στον καθένα μας. Ο αθλητισμός και το πνεύμα που πραγματικά πρεσβεύει είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που επικρατεί στις μέρες μας, με μόνο σκοπό την διάσπαση και την έχθρα ανάμεσα σε έναν λαό. Γνωστό παράδειγμα είναι η κυκλοφορία γνωστού λεξικού στο οποίο μέσα στα λήμματα της λέξεως Βούλγαροι κατέτασσε και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Το λεξικό διορθώθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση και όχι έπειτα από τις αντιδράσεις πολλών. Καθόλου τυχαίο αν μάλιστα αναλογιστούμε πως ο ίδιος κύριος το 1996 απέρριψε αίτηση του χωριού Κοπανός που ανήκει στο Δήμο Ανθεμίων να μετονομαστεί σε Μίεζα. Η απόρριψη έγινε με το επιχείρημα ότι η λέξη Μίεζα δεν είναι Ελληνική αλλά Σλαβική!!! Κρίμα που ο κύριος είναι πτυχιούχος και δεν γνωρίζει (;;;) ιστορία ότι δηλαδή η Μίεζα είναι αρχαιοελληνική πόλη στην οποία ο Αριστοτέλης έκτισε την περίφημη Περιπατική Σχολή του προκειμένου να εκπαιδευθεί ως έφηβος ο Μέγας Αλέξανδρος!!! Τα συμπεράσματα δικά σας…..
             Δυστυχώς όμως, οι διαχωρισμοί δεν «μένουν» μόνο σε Βόρειους και Νότιους αλλά και μεταξύ κοντινότερων μεταξύ τους περιοχών. Γνωστή σε όλους μας η «κόντρα» μεταξύ φιλάθλων της ομάδας της Αθήνας και των φιλάθλων της ομάδας του Πειραιά και αντίστροφα. Μία κόντρα πραγματικά για το τίποτα. Μια κόντρα για συμφέροντα μεγαλομετόχων των ομάδων, οι οποίοι βγάζουν υπέρογκα ποσά από διαφημιστικά της ομάδας μέχρι εφημερίδες και ρούχα. Και οι φίλαθλοι μην κατανοώντας τι συμβαίνει μπαίνουν σε διαδικασίες χουλιγκανισμού και καταστρέφουν περιουσία του κράτους (την οποία πάλι εμείς θα πληρώσουμε συνεπώς και οι ίδιοι που τα σπάνε) σε κάθε ντέρμπυ και πολλές φορές κινδυνεύει μέχρι και η σωματική τους ακεραιότητα. Και μην πάμε τόσο μακριά, ας κοιτάξουμε και στη «γειτονιά» μας. Πόσες φορές έχει υπάρξει κόντρα σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Άργους – Ναυπλίου; Κρανιδίου – Ερμιόνης; Πολλές φορές και πάλι για το τίποτα. Μία έχθρα και ένας διαχωρισμός που είναι ανώφελος και ανούσιος και που υποκινείται από άλλα συμφέροντα διότι μην ξεχνάμε πως το χειρότερο πράγμα ανάμεσα σε έναν λαό ή μία ομάδα είναι η διχόνοια.
          Μπαίνοντας λοιπόν στο γήπεδο, ας αφήσουμε απ έξω τις ανούσιες έχθρες που κρύβουν ύπουλο διαχωρισμό και υποκινούνται από κάποιες μικρές συγκεκριμένες ομάδες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας. Δεν είναι ο αθλητισμός ευκαιρία για καυγά αλλά μεταδίδει πολύ σημαντικότερα μηνύματα που πραγματικά έχουν ουσία. Δεν υπάρχει λόγος να αναρτηθεί πανό με διαχωρισμούς και υβριστικά συνθήματα. Τα συμφέροντα και τα χρήματα είναι πάντα άλλων και ποτέ δικά μας δηλαδή των φιλάθλων. Και φυσικά, όταν μία Ελληνική ομάδα παίζει στο εξωτερικό μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα! Οπότε δεν υπάρχει λόγος να υποστηρίζεται η ξένη ομάδα από φιλάθλους της αντίπαλης Ελληνικής από αυτής που παίζει με την ξένη ομάδα….. Κοινός παρονομαστής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η Ελλάδα είτε βρισκόμαστε σε ποδοσφαιρικό αγώνα είτε σε οποιαδήποτε άλλη οργάνωση!!!
              πηγές : Ι. Κουτσογιάννης “Νομίμος ‘Αμυνα”
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παρατηρητής” στις 1/9/2010 Αρ. Φ. 852

Δεν υπάρχουν σχόλια: