Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής δανείων, μειωμένο επιτόκιο, περίοδος χάριτος αποπληρωμής δανείων (για ορισμένους μόνο) και μείωση του ποσού των δόσεων έως και 50%, είναι οι διευκολύνσεις που θα έχουν όσοι Δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου Εσωτερικών που θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ταμείου, Αλεξ. Αντωνόπουλο, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο.
Πράγματι, 24 Δήμοι της χώρας, από τους 325 συνολικά, βρίσκονται στο «κόκκινο», λόγω των κακών οικονομικών τους, με συνολικό χρέος σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα -περιλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ - έως και 150%, ενώ άλλοι 34 Δήμοι βρίσκονται με χρέη έως και 120% επί των τακτικών τους εσόδων.
Από τους πλέον χρεωμένους εμφανίζονται μικροί και μεγάλοι δήμοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δήμος Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Ρόδου, Καρδίτσας, Μαρκόπουλου, Βύρωνος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης.
Οι υπόλοιποι 267 Δήμοι θεωρείται πως λίγο - πολύ βρίσκονται προς το «πράσινο», αφού το χρέος τους κυμαίνεται κάτω από το 100% των εσόδων τους.
Μετά την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και τη συμπερίληψή τους στη Βάση Δεδομένων του υπουργείου, προκύπτει ότι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις όλων των Δήμων (υπερχρεωμένων και μη), χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται σε αυτά οι δημοτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά τους, σε 735.743.000 ευρώ.
Η ακρίβεια της εικόνας σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων απέσπασε και τα θετικά σχόλια του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που επισκέφτηκε το υπουργείο και χαρακτήρισε «πέραν πάσης προσδοκίας», το έργο που έχει γίνει , όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης.
Για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, οι Δήμοι θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις, να μην έχουν κωδικούς χρηματοδότησης για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις κλπ, να παγώσουν τα δημόσια έργα (εκτός των απαραίτητων για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων), ενώ η μόνη πηγή άντλησης χρημάτων για έργα θα είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΛΛΑΔΑ.
Επίσης έχει συνταχθεί Οδικός Χάρτης για την ένταξη των Δήμων στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης:
Αρχικά θα υπάρχει υπουργική απόφαση στην οποία θα διαπιστώνεται η ανάγκη αξιολόγησης του Δήμου. Στη συνέχεια θα ανατίθεται σε ορκωτό ελεγκτή η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Θα γίνεται έκθεση αξιολόγησης και θα ακολουθεί απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής - που έχει συσταθεί στο υπουργείο - για την ένταξη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια ο Δήμος υποβάλλει επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου