Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Σεισμός στον Κορινθιακό: Σε επιφυλακή!

 

Μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους προκαλεί ο πρόσφατος σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο - Ούτε για... αστείο δεν λένε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος κι αυτό παραμένει το μεγαλύτερο ερώτημα - Η συγκεκριμένη περιοχή έχει τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης σε ολόκληρη την Ελλάδα - "Διαβάζουν" την προϊστορία και παραμένουν σε επιφυλακή: Παρατήρηση ενός αιώνα δείχνει πως σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα - Απαισιόδοξοι όταν ερωτώνται ποιο θα ήταν το κόστος ενός μεγάλου χτυπήματος του Εγκέλαδου στην περιοχή!

Τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας του 2017, η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σείστηκε από μια σεισμική δόνηση. Η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή αλλά αρκετά αισθητή. Ο σεισμός στον Κορινθιακό ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνουν αν πρόκειται για τον κύριο ή για προσεισμό. Ωστόσο, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της Γης σε όλη την Ελλάδα. Συνεπώς αξίζει να δούμε τις εκτιμήσεις των ειδικών. Εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Σεισμός στον Κορινθιακό – Παράγοντας παραμόρφωση

 

Όπως προαναφέρθηκε, η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης στην Ελλάδα. Αλλοίωση που όμως δεν δικαιολογείται από τη σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκάνα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη παραμόρφωση και σε τέτοια ταχύτητα προκαλείται συνήθως με σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ.
Click4more: Σεισμική δόνηση στην Κρήτη τα ξημερώματα!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βόρεια και η νόται ακτή του Κορινθιακού Κόλπου απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών. Η περιοχή του Ξυλοκάστρου μέχρι Αλεποχώρι «ανοίγει» κατά ένα εκατοστό το χρόνο. Από την περιοχή του Αιγίου, ο Κόλπος καταγράφει παραμόρφωση περίπου 1,5 εκατοστό το χρόνο!

Κοιτούν… στο παρελθόν

Γι′ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ερευνηθεί κατά πόσο τα ευρήματα της παραμόρφωσης υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς. Ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο, όπως σημειώνει ο κ. Γκάνας.
Από την πλευρά του, ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώνει ότι στην επιστημονική έρευνα διεθνώς για τους προσεισμούς έχει παρατηρηθεί πως και οι μικρότερης έντασης σεισμοί έχουν προσεισμούς. Και όχι μόνο οι μεγάλοι.
«Αν και τα πρώτα 24ωρα εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Η προσεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να προηγηθεί μερικές μέρες μέχρι και μήνες. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να καταλήξουμε», αναφέρει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ο οποίος συμπληρώνει ότι μέσα από την ενόργανη παρατήρηση σχεδόν ενός αιώνα της σεισμικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό έχει καταγραφεί ότι σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα.
«Αυτή η έξαρση μικρών σεισμών που καταγράφεται στον Κορινθιακό από τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου με το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ είναι κάτι που μας προβληματίζει και είμαστε επιφυλακτικοί», σημειώνει ο δρ. Παπαδόπουλος. Τονίζοντας παράλληλα πως ο τελευταίος σεισμός έγινε στην παράκτια περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Θίσβης. Ανάμεσα δηλαδή από τις δύο μεγάλες εστίες σεισμών: Αυτή του 1970 που έδωσε 6,2 Ρίχτερ στην περιοχή Αντίκυρα κοντά στην Ιτέα και του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981 με 6,7 Ρίχτερ.

Ποιο θα ήταν το κόστος αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό;

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρει πως ο Κορινθιακός Κόλπος παρακολουθείται εδώ και 30 χρόνια από σεισμογράφους. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και παραμόρφωση, δεν υπάρχει κρατικός σχεδιασμός για το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
«Το υψηλότατο κόστος ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό δεν έχει εκτιμηθεί», δηλώνει ο κ. Χουλιάρας. Επισημαίνοντας ότι από το 1981 που καταγράφηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην περιοχή αλλά και από το 1999 και το σεισμό της Πάρνηθας, δεν υπάρχει σοβαρή αντισεισμική θωράκιση. Κι αυτό παρά τον τριπλασιασμό της δόμησης και την επιβάρυνση που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια από τους μεγάλους σεισμούς. Ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά να επιδιορθώσει ό,τι πρέπει, συμπληρώνει.
«Τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί», είναι το μήνυμα του κ. Χουλιάρα. Ο οποίος καταλήγει λέγοντας: «Στα χρόνια της κρίσης οι έλεγχοι έχουν μείνει στάσιμοι και τα κτίρια είναι τρωτά σε ισχυρό σεισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: