Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΕΡΤ1, Χοροί και τραγούδια στην Πελοπόννησο


Tην Κυριακή 14 Ιανουαρίου (1 μμ – 3 μμ), ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», το οποίο προβάλλεται από την συχνότητα της ΕΡΤ1, μας προσκαλούν σ’ ένα οδοιπορικό στην Πελοπόννησο για μια γνωριμία με την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Κορινθίας και της Αργολίδας
Παρουσιάζονται χοροί και τραγούδια από το Άργος, την Κοιλάδα και τις Λίμνες Αργολίδας καθώς και από το Αγγελόκαστρο, την Περαχώρα και το Σοφικό Κορινθίας.
Γίνεται αναφορά στην τοπική γαστρονομία και τις παραδοσιακές φορεσιές, με έμφαση στα ιδιαίτερα χορευτικά τραγούδια που συνοδεύουν τις τελετουργίες της Αποκριάς και του Πάσχα.
Παράλληλα, η εκπομπή κάνει ένα τιμητικό αφιέρωμα στον κορυφαίο παλαιό δεξιοτέχνη του λαϊκού κλαρίνου Νίκο Ρέλλια (1892-1969) από τη Γκούρα της Κορινθίας. Ο Ρέλλιας υπήρξε, ανάμεσα στ’ άλλα, και ο δημιουργός του περίφημου «Τσοπανάκου», του σήματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από την ίδρυσή της το 1938.


Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο-φλογέρα), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί-τραγούδι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Γιάννης Γευγελής (κρουστά) και Γιώργος Μαγγίνας (τραγούδι).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη των τοπικών Συλλόγων: Λαογραφική Στέγη Κορίνθου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σολυγείας, Λύκειο των Ελληνίδων Άργους, Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών Αργολίδας και Προοδευτικός Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Περαχώρας.
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Δεν υπάρχουν σχόλια: