Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ



      Η ανακάλυψη του ποδηλάτου, βοήθησε  τον άνθρωπο να μπορεί να μετακινήται σε  μεγαλύτερες αποστάσεις,  απ΄ότι με τα πόδια, σε  λιγότερο χρόνο αλλά  και πιο ξεκούραστα.
       Στην  Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο, με την σημερινή του μορφή,  ήρθε το 1885 και το πρώτο Ελληνικό ποδήλατο με χειροποίητο σκελετό κατασκευάστηκε στο Ναύπλιον από την Rafbikes  ( HERMES ).
        Η χρήση του στην σημερινή, καθιστική και μηχανοκίνητη ζωή μας,  δυστυχώς είναι περιορισμένη. Μέτριες αποστάσεις,  όπως η εργασία μας στην πόλη που κατοικούμε,  μια βόλτα στην πλατεία για έναν καφέ, μικρά ψώνια στην λαική,  αλλά και  διάφορες μικροδουλειές μετρίων αποστάσεων, δυστυχώς χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι μας.
         Δεν ξέρω τον λόγο που αφήσαμε τα ποδήλατα στην άκρη.  Ίσως καλομάθαμε και τα περιμένουμε όλα στο χέρι, ίσως η χρήση του ποδηλάτου μας φαίνεται σαν αγγαρεία, ίσως το ένα, ίσως το άλλο,  όλο δικαιολογίες βρίσκουμε για να μην πάρουμε το ποδήλατό μας.   Και πιστεύω ότι είναι λάθος μας.



          Το ποδήλατο δεν ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με καυσαέρια, δεν δημιουργεί ηχορύπανση, δεν σε κουράζει στην αναζήτηση για παρκάρισμα. Αντίθετα κάνει πιο φιλική την πόλη,  πιο καθαρή,  σε γυμνάζει,  κινείσαι πιο ξεκούραστα και δεν περιμένεις στις ουρές με τα αυτοκίνητα.    Και το κυριότερο στην οικονομική κρίση που περνάμε, δεν σε ξοδεύει.
           Μην ξεχνάμε ότι ήταν το πιο ξεχωριστό δώρο των γονιών μας όταν ήμασταν παιδιά.
           Υπάρχουν λέσχες ποδηλάτων που εύκολα μπορείς να πάρεις πληροφορίες για την συντήρησή του. Μέσα από τις λέσχες ανακαλύπτεις ένα κόσμο φιλικό με το περιβάλλον, καθώς  διοργανώνονται ημερήσιες ποδηλατικές αποδράσεις με σκοπό την ανάδειξη του ποδηλάτου σαν μέσο μεταφοράς, άθλησης, επαφής με την φύση,  ανάπτυξης  συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών.
            Εκτεταμένη χρήση ποδηλάτου γίνεται στις  πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Γιατί όχι και στις  δύο  δικές μας πόλεις  ( Άργος και Ναύπλιον )  με το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.  Στην δε Ευρώπη οι πόλεις Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη και Βαρκελώνη έχουν το ποδήλατο σαν βασικό μέσο μεταφοράς.
            Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παράκληση προς τους φορείς  του Άργους και του Ναυπλίου.  Να δημιουργηθεί  ποδηλατόδρομος  που να  ενώνει, αρχικά τις δύο μεγάλες  πόλεις  μας  και στην συνέχεια  και τις  άλλες περιφέρειες, τόσο του Άργους  όσο και  του Ναυπλίου.  Μη έχοντας ο γράφων  τις γνώσεις  που πρέπει, ας  γίνει  το  καλύτερο  για  τους  κατοίκους -  ποδηλάτες  της  περιοχής  μας,  μέσα  από  την  συνεργασία  και των  δύο Δήμων.
           Οι  γρήγοροι  ρυθμοί  της  σημερινής  μας  ζωής,  μας  γεμίζουν  άγχος  και  στρες.  Πιστεύω  ότι  είναι  ευκαιρία,  ν΄αποκτήσουμε σιγά – σιγά  ηρεμία  στην ζωή    μας,  αλλάζοντας  τρόπο  σκέψης και  έκφρασης,   βάζοντας   απλά  στην  καθημερινότητά μας  ένα ΠΟΔΗΛΑΤΟ.


                                                                                  ΜΕ  ΕΚΤΙΜΗΣΗ
                                                                      ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ   ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: