Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

κάνουν κατά οκτώ χρόνια νεότερο τον εγκέφαλο


Προϊόντα ολικής άλεσης, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αλλά καθόλου κόκκινο κρέας και ζάχαρη κάνουν κατά οκτώ χρόνια νεότερο τον εγκέφαλο. Η υιοθέτηση της δίαιτας Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND), η οποία αποτελεί συνδυασμό της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας Dash (δίαιτα κατά της υπέρτασης), επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου μέχρι και για οκτώ χρόνια, ενώ μειώνει και στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αν ακολουθείται σωστά.



Σχεδιασμένη ειδικά για τον εγκέφαλο, έπειτα από έρευνα στο Rush University Medical Center στο Σικάγο, η δίαιτα MIND περιλαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον τρεις μερίδες προϊόντων ολικής αλέσεως, μία με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μία με κάποιο άλλο λαχανικό. Επίσης περιλαμβάνει ένα ποτήρι κρασί, σνακ με ξηρούς καρπούς, φασόλια κάθε δεύτερη ημέρα, πουλερικό και βατόμουρα δύο φορές την εβδομάδα, ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και βέβαια ελαιόλαδο. Η δίαιτα για υγιή και νέο εγκέφαλο προτείνει σε όσους θα την ακολουθήσουν να αποφεύγουν τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας, βούτυρο και μαργαρίνη, τυριά με πολλά λιπαρά, αρτοσκευάσματα και γλυκά, τηγανητά και προμαγειρεμένα γεύματα.

Στην έρευνα πήραν μέρος 960 ενήλικοι, που δεν είχαν ίχνος άνοιας όταν ξεκίνησε, τους οποίους παρακολούθησαν επί 4,5 χρόνια στο Rush University Medical Center. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν περίπου 81,4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης κάθε χρόνο οι εθελοντές υποβάλλονταν σε τεστ γνωστικής ικανότητας, τεστ για μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμη μνήμη, τεστ ικανότητας να αντιλαμβάνονται τη σχέση απόστασης μεταξύ αντικειμένων και γρήγορα τεστ σύγκρισης γραμμάτων, αριθμών, αντικειμένων, εικόνων και σχημάτων. Επίσης κάθε χρόνο συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με το φαγητό τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να συγκρίνουν πώς η προσήλωσή τους στη δίαιτα MIND συνδεόταν με τις αλλαγές στις ικανότητές σκέψης τους.

Ανοια και Αλτσχάιμερ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει πιστά τη δίαιτα είχαν κάνει κατά 7,5 χρόνια νεότερο γνωστικά τον εγκέφαλό τους, από εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα πιο χαλαρά. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διατροφή αυτή μπόρεσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει άνοια και Αλτσχάιμερ. Στη δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Alzheimer's & Dementia» η δρ Μάρθα Μόρις, η οποία ανέπτυξε τη δίαιτα, αναφέρει ότι κάθε άνθρωπος βιώνει νοητική πτώση με τη γήρανση και η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι πλέον η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 60%-80% των περιπτώσεων άνοιας. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της νοητικής έκπτωσης, το καθοριστικό χαρακτηριστικό της άνοιας, είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η έρευνα ενισχύει αυτό που ήδη γνωρίζουμε σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιούς και ισορροπημένης διατροφής για να κρατήσουμε το μυαλό υγιές. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η διατροφή MIND μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και τώρα διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, που εμφανίζονται συνήθως με την ηλικία. Είναι σημαντικό όμως να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, εκτός από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι να παραμένουν σωματικά και πνευματικά δραστήριοι και να μην καπνίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: